Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în Parlamentul European că trupele ruse ar trebui să părăsească Transnistria. Pentru unii, acesta poate părea un pas serios din partea autorităților moldovenești, dar să fie chiar așa?
S-ar părea că este vorba despre Moldova și Georgia, atât ca țări ale trioului asociat, cât și ca cele care, ca și Ucraina, au devenit cândva victime ale agresiunii militare ruse și ale ocupației ulterioare, și care ar trebui să se opună Rusiei cât mai mult posibil. Dar, de fapt, totul este complet diferit. Moldova, în ciuda apropierii sale de regiunea Odesa, unde zboară rachete rusești, nu se grăbește să ajute Ucraina să se opună Rusiei. Guvernul blochează vânzarea avioanelor de luptă MiG, refuză să impună sancțiuni și, în general, evită orice acțiune care l-ar putea „înfuria” pe agresor.
Guvernul Republicii Moldova își justifică acțiunile cu o politică de neutralitate, dar în condițiile actuale, chiar și acele state care au s-a declarat neutre de mulți, precum este, de exemplu, Suedia, refuză o astfel de politică. În confruntarea cu un agresor comun, este important să fim uniți, așa că țările baltice, care se află în imediată apropiere a agresorului, în ciuda posibilei amenințări, au transferat o treime din potențialul lor de apărare Ucrainei.
Până acum, după cum vedem, eforturile maxime ale Moldovei în sprijinirea Ucrainei se concentrează doar pe primirea refugiaților. Desigur, poporul ucrainean este recunoscător pentru acest lucru. Dar nu uitați că, atunci când Rusia a oprit gazul către Moldova în 2021, Ucraina a răspuns solicitării guvernului moldovenesc și a furnizat volumele necesare, în ciuda faptului că însăși Ucraina avea nevoie de mai mult gaz.
Încercările de a conduce negocieri de pace cu Rusia se transformă aproape întotdeauna într-un război, deoarece agresorul percepe acest lucru drept poziție de slăbiciune. Pentru cei care încă mai cred că vor putea rezolva problema prezenței trupelor rusești în Transnistria într-un mod nobil, poate părea trist că cu Rusia se poate negocia doar în limbajul forței. Dar aceasta este o realitate în care fie dai de înțeles că poți riposta, fie acționezi nehotărât, după care șacalii lumii rusești vin în casa ta și o transformă în cenuşă.
Acum, Moldova riscă să-și piardă atât propria securitate, cât și cel mai important aliat regional, Ucraina, care ne-a ajutat de mai multe ori în situații dificile. Și doar acțiuni reale ale guvernului moldovenesc, și nu timidele declarații declarative, vor putea salva situația, în care intenția de a ocoli colțurile ascuțite va duce spre o prăpastie.