EconomieRăzboi în Ucraina

Primul superiaht confiscat de la un oligarh rus care va fi scos la licitație. Profitul însă nu merge la ucraineni

Un superiaht al oligarhului rus Dmitri Pumpianski, vizat de sancțiunile Occidentale, va fi scos la licitație pe data de 23 august 2022 de Guvernul din Gibraltar, scrie Bani.md cu referire la The Guardian.

Iahtul „Axioma” a fost reținut după ce a acostat în Gibraltar, în martie, ca urmare a impunerii sancțiunilor. Ulterior, Curtea Supremă a decis scoaterea lui la licitație. Evaluat la 65 de milioane de lire sterline, or 75 milioane de dolari, superiahtul devine prima navă de lux confiscată care va fi vândută, transmite sursa.

Profitul din vânzarea „Axioma” va fi însă în beneficiul JP Morgan, nu al poporului ucrainean. Banca americană de investiții susține că proprietarul îi datorează peste 20 de milioane de dolari.

Superiahtul are 72,5 metri, șase cabine de lux pentru oaspeți, o piscină, o sală de cinema 3D, o sală de gimnastică, un jacuzzi și un spa complet echipat.

După invazia Rusiei în Ucraina, SUA, UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva mai multor oameni de afaceri ruși care susțin acțiunile lui Vladimir Putin. Pumpianski este proprietar și președinte al producătorului de țevi de oțel OAO TMK, furnizor al companiei energetice rusești de stat Gazprom. El are o avere estimată la 1,84 miliarde de lire sterline.

#superiaht_confiscat #oligarh_rus #licitație #Axioma

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button