Rusia a fost de acord cu evacuarea apărătorilor ucraineni din Azovstal pentru a anunța capturarea orașului Mariupol cât mai curând posibil. La această concluzie a ajuns Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), transmite sursa.
Analiștii spun că Kremlinul ar fi făcut pasul pentru a înlătura criticile de pe rețelele de socializare cu privire la traversarea eșuată de către Rusia a râului Seversky Doneț și la ritmul lent al invaziei. Totodată, ei sugerează că agresorul ar putea refuza să fac schimb cu apărătorii din Mariupol.
„Unii deputați ai Dumei de Stat a Rusiei fac o petiție pentru adoptarea unor legi care interzic schimbul de prizonieri cu persoanele acuzate de „nazism”. Președintele Viaceslav Volodin, a spus că apărătorii ucraineni ar trebui să fie acuzați de crime de război și să nu fie schimbați cu prizonierii de război ruși. Kremlinul poate ignora temerile față de Duma de Stat rusă sau le poate folosi pentru a sabota negocierile cu Ucraina”, se arată în raportul ISW.
Institutul notează că evacuarea din soldaților din Azovstal poate provoca nemulțumiri, întrucât propaganda rusă a vorbit anterior despre „atacuri reușite” asupra combinatului, iar unii oameni se așteptau la distrugerea apărătorilor lui Mariupol.
„Unor ruși le poate fi dificil să concilieze mesajul triumfător cu negocierile bruște care duc la o capitulare negociată”, se mai arată în raport.
Evacuarea apărătorilor din „Azovstal”
Pe 16 mai, 53 de soldați răniți grav au fost evacuați din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk ocupată. Alte 211 persoane au fost duse la Olenevka prin coridorul umanitar. Este planificat un schimb pentru a-i întoarce acasă.
Mai târziu, viceprim-ministrul Irina Vereșciuk a precizat că operațiunea de salvare a militarilor ucraineni din uzina „Azovstal” continuă.
Potrivit președintelui Vladimir Zelenski, cei mai influenți intermediari au fost implicați în evacuarea din Azovstal. Între timp, Duma de Stat a Federației Ruse pregătește o lege care interzice schimbul de luptători ucraineni din detașamentul de forțe speciale Azov, care au fost scoși din Mariupol.
Inițiativa a fost susținută de către speakerul Veaceslav Volodin. El a ordonat Comisiei Apărare a Dumei de Stat să pregătească o instrucțiune de protocol corespunzătoare.