Situația din RM depinde mult de modul în care vor evolua lucrurile pe frontul ucrainean, de cât de mult vor reuși ucrainenii să împingă trupele ruse de pe teritoriul său și cât de grele vor fi pierderile rușilor pe câmpul de luptă. Rezistența ucrainenilor și situația actuală din Ucraina arată că Rusia nu poate câștiga acest război. Opinia aparține istoricului Octavian Țâcu și a fost expusă în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.
„Nimeni n-a câștigat împotriva unei forțe unite a democrațiilor occidentale, mai ales în condițiile în care Rusia acum este singură. Chiar și aliații ei tradiționali foarte greu se decid să o susțină. De frontul ucrainean va depinde și situația noastră. Ce va reuși Ucraina să elimine, cât va reuși să împingă rușii de pe teritoriul său și cât de grele vor fi pierderile rușilor pe câmpul de luptă – asta va conta nu doar pentru moralul armatei ucrainene, pentru situația noastră, dar și pentru clătinarea regimului putinist” a spus Octavian Țâcu, transmite sursa.
Întrebat cum ar putea fi soluționată în actualele circumstanțe problema transnistreană, deputatul Lilian Carp a menționat că soluționarea diferendului depinde foarte mult de modul cum se va încheia războiul din Ucraina.
În cei 30 de ani problema transnistreană trebuia soluționată în formatul 5+2, care însă de-a lungul anilor nu a propus nicio soluție. Acum Rusia și Ucraina, părți în acest format, sunt în război. „Acest format de negocieri de fapt nu mai este funcțional și cred că nici după încheierea războiului nu va mai fi valabil. Trebuie să găsim o altă modalitate de soluționare a acestei probleme. Mult contează de modul cum se va încheia războiul. Problema transnistreană ar putea fi la pachet cu problema ucraineană la încheierea unui acord de pace la nivel înternațional, trebuie să înțelegem acest lucru”.
Deputatul a mai adăugat că la momentul actual autoritățile întreprind măsuri pentru a descuraja separatismul din stânga Nistrului, unde totusi există trupe militare ruse și un depozit cu peste 19 mii de tone de muniții.
Deși în acest moment suntem în spatele scutului ucrainean, nu poate fi ignorat riscul prezenței acestei armate pe teritoriul enclavei din stânga Nistrului.
„Ceea ce putem face noi acum e să modernizăm armata care timp de 30 de ani de zile nu a avut măcar capacitatea să-și cumpere gloanțe. Trebuie să avem o armată modernă, bine dotată, care ar descuraja orice gând a lor de a mai redeschide vreodată acest conflict”, a spus deputatul.
Primele blindate au sosit în Republica Moldova marți, 10 ianuarie, iar astăzi au fost prezentate în cadrul unui eveniment public la Chișinău. Tehnica este recepționată în contextul realizării obiectivului de modernizare a Armatei Naționale și în baza Aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2022.
Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.