Politică

Deputat: Organizarea unui referendum național privind parcursul european al Republicii Moldova este prematur în viitorul apropiat

Organizarea unui referendum național privind parcursul european al Republicii Moldova este prematur în viitorul apropiat. Exercițiul ar trebui organizat atunci când țara noastră va înregistra progrese în procesul de integrare în UE pentru a-i putea întreba clar pe cetățeni încotro vor să se îndrepte R. Moldova. Opinia a fost exprimată de deputatul BCS, Grigore Novac în cadrul ediției de joi, 28 decembrie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. 

„Sigur că referendumul este cel mai democratic exercițiu. Problema este când să îl faci? Noi suntem acum la 40% din calea parcursă pentru integrarea în UE. Referendumul acesta, după logica sănătoasă, ori îl faci înainte de acest parcurs, ori deja când ajungi la aderarea propriu-zisă. Noi suntem la mijloc de cale și nu știm ce să îi întrebăm pe oameni. Unde mergem? În UE sau nicăieri? Ce se întâmplă dacă cetățenii spun că nu mai vor nicio aderare? Ce o să facă? O să renunțe? Referendumul asta e bine, dar important e când să îl faci”, a menționat socialistul Grigore Novac. 

Deputatul a evitat să spună dacă formațiunea din care face parte va sprijini integrarea în UE și nici nu a spus ce le va recomanda PSRM alegătorilor săi să voteze la referendum. 

De cealaltă parte, deputatul PAS Lilian Carp susține că ideea organizării unui referendum privind parcursul european al țării noastre are inclusiv scopul de a-i opri pe cei care scad din importanța acestui deziderat politic. Carp se declară convins că până la referendum, guvernarea va reuși să convingă populația că UE este singura opțiune pentru dezvoltarea Republicii Moldova. 

„Nu există altă opțiune. Totodată, organizarea referendumului va da peste cap toate narativele lor (nr. opoziției) pe care au încercat să le construiască”, a subliniat Lilian Carp. 

Potrivit lui Lilian Carp, referendumul va scoate la iveală care dintre forțele politice de la Chișinău sunt cu adevărat pro-europene. 

Joi, 28 decembrie, Parlamentul a adoptat modificări la Codul Electoral, astfel încât  referendumul republican să poată fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale.

#referendum#Moldova#UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button