Politică

Perspectiva europeană a Republicii Moldova 

Moldovei i s-a acordat statutul de candidat la UE – decizia a fost susținută în unanimitate de toți liderii statelor și guvernelor UE la summitul de la Bruxelles din 23 iunie 2022. Această dată poate fi considerată istorică, deoarece obținerea statutului de candidat este primul și destul de serios pas spre aderarea la Uniunea Europeană, care este stabilită legal. 

Noul statut al Republicii Moldova va aduce atât privilegii, cât și responsabilități. Uniunea Europeană va aloca asistență financiară pentru a sprijini economia, va introduce reformele necesare, inclusiv în sistemul judiciar. În plus, Moldova poate solicita acum granturi și investiții din partea UE. În această perioadă, UE va aloca, de asemenea, fonduri pentru condiții economice durabile, aprovizionarea cu energie, transport, mediu și schimbări climatice. Dar, în același timp, Moldova trebuie să îndeplinească și o serie de condiții pentru continuarea aderării la Uniunea Europeană.

După obținerea statutului de candidat la UE, în Moldova vor începe lucrări intense privind reformele și implementarea standardelor UE în cadrul statului. În special, reformele în domeniul administrației publice și al justiției, lupta împotriva corupției, asigurarea stabilității macro financiare și bugetare. Perioada de tranziție și ieșirea din criză s-ar putea să nu fie ușoare, pentru că există încă mulți eurosceptici în parlament în țară și chiar întreaga regiune care este împotriva aderării Moldovei la UE – Găgăuzia. 

De exemplu, euroscepticii din Moldova sunt partide de opoziție (ceea ce, totuși, nu este surprinzător, având în vedere simpatia lor pentru Federația Rusă): PSRM și Șor. Mitingurile antiguvernamentale organizate de reprezentanții acestor partide și organizații apropiate acestora reprezintă una dintre modalitățile de a perturba integrarea europeană a Republicii Moldova, destabilizând situația politică din țară. Recenta declarație a fostului președinte Igor Dodon, care a fost arestat în dosarul corupției și trădării, potrivit căreia „nu contează cine organizează protestele, este important să participe la ele” nu face decât să confirme acest lucru.

Opoziția va continua să încerce să ridice stări de protest în societate, profitând de situația economică dificilă din țară, pentru a recâștiga puterea și a evita pedepsirea pentru mulți ani a furtului de la bugetul de stat și slăbirea independenței energetice a țării. Într-un moment în care guvernul, împreună cu UE, face eforturi pentru a depăși toate problemele cauzate de puterea predecesorilor pro-ruși, opoziția folosește activ declarații populiste, convingând populația că autoritățile nu fac față îndatoririlor lor.

Dar, din păcate, schimbările fulgerătoare în bine sunt o iluzie în care este inutil și chiar periculos să crezi. Pentru a rezolva toate problemele care există acum în societatea moldovenească și pentru a depăși criza, statul va avea nevoie nu de o lună, ci chiar de mai mult de un an. Și nu întotdeauna ieșirea din situațiile dificile, mai ales la nivel național, este nedureroasă. Cu toate acestea, această perioadă trebuie trăită pentru ca cetățenii Republicii Moldova și generațiile viitoare să trăiască într-o țară liberă, prosperă și europeană.

Acordarea statutului Republicii Moldova de candidat la UE este un pas istoric pentru țară, care va aduce mai aproape îmbunătățirea calității vieții cetățenilor obișnuiți. Iar acest lucru este extrem de neprofitabil pentru opoziția pro-rusă, care în viitorul apropiat va intensifica încercările de manipulare a opiniei publice, folosind cetățenii ca instrument pentru a-și atinge propriile obiective. Acum, mai mult ca niciodată, este important să nu cedăm declarațiilor înșelătoare ale opoziției, deoarece nu există soluții simple și rapide pentru a depăși problemele care au fost exacerbate de zeci de ani.

#Moldova #UE #perspectivă #responsabilițăți #privilegii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button