Societate

Diferență de un milion de lei în averea unui judecător. Cum comentează

Magistratul în funcție al Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan, a fost audiat public de către Comisia Vetting joi, 21 martie.

Audierea a avut loc în contextul evaluării integrității sale financiare și etice, cu scopul clarificării anumitor aspecte, printre care o diferență de peste un milion de lei dintre veniturile fiscalizate și cheltuielile efectuate de familia sa, depistată în declarațiile de avere depuse de judecător, transmite sursa.

Mai exact, discrepanța a fost depistată în declarațiile de avere depuse de magistrat pentru în anii 2012, 2013 și 2018, care se încadrează în perioada de evaluare. În acești trei ani, familia lui Țurcan a achiziționat un apartament și două mașini, costurile lor fiind însă peste veniturile declarate ale judecătorului.

În fața Comisiei, Anatolie Țurcan a motivat că apartamentul a fost cumpărat prin intermediul soției sale de către sora sa, care este stabilită și muncește în Israel. Totodată, acesta susține că al doilea automobil, cumpărat în 2018, aparține ginerelui său, iar celălalt automobil a fost cumpărat cu ajutorul unui împrumut luat de la aceeași soră.

La audieri, întrebările membrilor Comisiei au vizat și aspectul etic, legat de rolul judecătorului în pronunțarea mai multor hotărâri CEDO, în care R. Moldova a fost sancționată pentru încălcarea unor articole din Convenție.

#judecător

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button