Economie

Din 1 decembrie, livrările de gaze de la Gazprom se reduc

Începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5%. Despre aceasta anunță Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) responsabil de domeniul energetic.

Potrivit lui Borosan, la licitația de rezervare a capacității lunare de transport al gazelor naturale, desfășurată pe 21 noiembrie 2022 de către Оператор ГТС України la punctele de interconectare dintre Ucraina și Republica Moldova PI Grebeniki și PI Oleksiivka, nu au fost rezervate capacități adiționale de transport, transmite sursa.

La moment, SAP „Gazprom” are rezervate doar capacități anuale ferme zilnice la Оператор ГТС України pentru perioada octombrie 2022 – septembrie 2023 în valoare de 5,7 mil. m³/zi, din care pentru PI Oleksiivka – 1,2 mil. m³/zi și pentru PI Grebeniki – 4,5 mil. m³/zi.

Secretarul de stat menționează că, capacitățile de transport utilizate sunt cele rezervate la licitația anuală. Astfel, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022 reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna decembrie conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (189 mil. m³ – malul drept și 217 mil. m³ – malul stâng).

#gaz #criză #energie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button