Cu ocazia Zilei Armatei Naționale, președinta Maia Sandu a acordat distincții de stat și a decorat cu ordine și medalii mai mulți militari și angajați civili ai Ministerului Apărării și Armatei Naționale. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi susține că „Armata Națională este, întâi de toate, despre oameni, bărbați și femei, dedicați jurământului de credință Patriei, valorilor naționale și țării în care s-au născut”, transmite sursa.
Pentru profesionalismul demonstrat în îndeplinirea datoriei de serviciu, pentru menținerea unui nivel ridicat de pregătire de luptă a unităților și subunităților militare, precum și pentru contribuția la dezvoltarea sistemului național de apărare, 14 militari și angajați ai Ministerului Apărării au fost decorați cu Ordinul „Credință Patriei”, Medalia „Meritul Civic”, Medalia „Meritul Militar”, Medalia „Petru Vitejie” și Medalia „Nicolae Testemițanu”.
De asemenea, director al Agenției pentru Știință și Memorie Militară, Vitalie Ciobanu a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” pentru activitate sa remarcabilă în domeniul muzeologiei și pentru profesionalismul manifestat în salvgardarea patrimoniului istoric militar. Ion Corețchi, prim-dirijor al Orchestrei Prezidențiale, a primit titlul onorific „Maestru în Artă” pentru contribuția sa în domeniul artistic.
Președinta Maia Sandu a felicitat militarii cu această ocazie, subliniind importanța unei armate moderne și bine pregătite pentru protejarea păcii, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
„Doar într-un mediu sigur și protejat, o țară poate prospera economic și social. Armata are o contribuție esențială pentru asigurarea și menținerea unui astfel de mediu”, a subliniat Președinta.
Maia Sandu a adresat mulțumiri conducerii Ministerului Apărării și Forțelor Armate, ofițerilor, sergenților, soldaților, dar și angajaților civili ai Armatei pentru curajul și devotamentul lor.
De asemenea, președinta a adus un omagiu veteranilor care au scris istoria Armatei Naționale și a mulțumit familiilor care susțin militarii în momentele dificile.
Și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a felicitat întregul personal al Armatei Naționale. El a subliniat că Armata Națională a fost și va rămâne un pilon fundamental al societății. De-a lungul timpului, instituția a trecut prin numeroase reforme, având întotdeauna ca priorități principale pacea și siguranța cetățeanului.
,,Fie că sunt la post, în unitățile militare, la centrele de instruire în țară, sau la studii, exerciții și misiuni departe de casă, toți ei sunt mereu pregătiți să-și facă datoria cu seriozitate și abnegație. Recunoștință și admirație lor pentru devotament și sacrificiu, dar și familiilor, care le sunt alături și îi încurajează în toate eforturile lor. De asemenea, transmit un gând bun militarilor noștri care se află în teatrele de operații, unde, alături de contingentele altor state, contribuie la eforturile de menținere a păcii. Dăruirea și profesionalismul fiecăruia dintre ei fac cinste Republicii Moldova și demonstrează, că țara noastră este un partener de încredere’’, a afirmat Anatolie Nosatîi.
Tradițional, de Ziua Armatei Naționale, conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, alături de militari, civili din subdiviziunile instituției și membri ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră, au depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Maica Îndurerată din Complexul Memorial „Eternitate”, precum și la Cimitirul Central și Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Activități similare au avut loc și în unitățile din toate garnizoanele Armatei Naționale, dar și în contingentele din Forțele Mixte de Menținere a Păcii dislocate în Zona de Securitate a Republicii Moldova.
Astăzi, 3 septembrie, se împlinesc 33 de ani de la crearea Armatei Naționale. Republica Moldova se situează pe locul 144 din 145 la nivel mondial în clasamentul puterii militare, conform Global Fire Power.