Dacă până nu demult, atât societatea mondială, cât și conducerea de la Chișinău, găseau motive plauzibile de a susține că războiul ar putea ocoli țara noastră, realitatea din prezent ne dă clar de înțeles că riscul unei agresiuni rusești asupra Republicii Moldova este cât se poate de real. În acest context, Uniunea Europeană a venit cu inițiativa de a oferi suport Republicii Moldova în ceea ce privește protejarea păcii.
Aici este necesar de menționat că, precum a afirmat și Gavriliță, nu se discută despre arme fatale. Pe de altă parte, acest aspect este unul mai puțin important pentru opoziția pro-rusă – Dodon deja s-a grăbit să critice intențiile UE, făcând trimitere la faptul că NATO și UE doresc, prin această susținere, să atragă Republica Moldova în război împotriva Rusiei. Fostul președinte a polemizat cât se poate de mult subiectul, ajungând să vorbească despre “moartea tinerilor noștri în interesele NATO și UE”, deși subiectul nicidecum nu ar viza un asemenea scenariu.
De fapt, Dodon nu a procedat într-un mod diferit sau imprevizibil. Este deja tradițional – odată ce vine vorba despre suportul UE și NATO, Dodon își conectează regimul de “marionetă pro-rusă” și începe a vorbi conform aceluiași scenariu. Prin declarațiile sale, se pare că Dodon fie nu conștientizează cât de periculoasă este situația în care se află Republica Moldova în prezent, fie este interesat de parcursul său prorus mult mai mult decât de soarta dacă nu a cetățenilor Republicii Moldova, atunci cel puțin al electoratului său.
Statutul de neutralitate a Republicii Moldova, incapabil să oprească armata Kremlinului
Deși statutul de neutralitate a unei țări ar trebui să reprezinte principala garanție a securității statului, în realitatea actuală, pentru Republica Moldova simpla neutralitate ar putea fi insuficientă pentru a asigura securitatea cetățenilor. Plus la aceasta, Moscova a demonstrat nu doar odată cât de capabilă este Federația Rusă în a transforma țările neutre în țări dușmane.
Astfel, reieșind din cele menționate, logica Uniunii Europene și NATO este clară. La fel de clară este și retorica lui Dodon – acesta își îndeplinește misiunea, delegată de către păpușarii săi din Kremlin. Scopul lui și al întregii opoziții pro-ruse este de a avea grijă ca Republica Moldova să fie o țintă cât mai ușor de cucerit. Anume din acest considerent, opoziția și Dodon în parte critică orice inițiativă de sprijin și colaborare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Reieșind din declarațiile pe care le face, Dodon nu este preocupat de acțiunile provocatoare din regiunea Transnistreană. Pericolul care provine din regiunea separatistă este unul emitent, dar se pare că pentru Dodon contează mult mai mult retorica pro-Kremlin, decât securitatea Republicii Moldova. Scopul acestuia este de a aduce țara la o stare de robie și dependență absolută față de Federația Rusă – lucru pe care nu l-a putut duce până la capăt în calitate de președinte și de care este preocupat în prezent.