Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Doi ani de agresiune rusă pe scară largă: succese și provocări

Data de 24 februarie 2022 părea să împartă lumea în „înainte” și „după”. Încă de la primele ore, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a devenit un eveniment global. Acesta nu este doar un conflict militar regional – este prima catastrofă de la al Doilea Război Mondial cu o asemenea amploare de consecințe încât orice alt conflict militar din 1945 nu poate fi comparat în termeni de cruzime și imoralitate. În plus, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a devenit o provocare nu numai pentru statulitatea și suveranitatea Ucrainei, ci și pentru sistemul global de ordine mondială stabilit după evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.

În ajunul unui atac militar pe scară largă al Rusiei, nimeni nu era sigur că Ucraina va fi capabilă să reziste atacului inamicului. Cu toate acestea, poporul ucrainean a dat dovadă de o rezistență și o determinare incredibilă, surprinzând întreaga lume. Țările lumii civilizate și-au deschis în sfârșit ochii asupra cine a fost cu adevărat Rusia de-a lungul istoriei sale. Regimul Putin a devenit o amenințare pentru întreaga civilizație occidentală. De aceea, țările s-au unit în asistența acordată Ucrainei și au început să mobilizeze în mod activ toate resursele posibile menite să priveze agresorul de oportunitatea de a finanța și susține agresiunea lui Putin.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a distrus complet mitul lui Putin ca „făcător de pace”. În plus, agresiunea și ocuparea teritoriilor ucrainene de către Rusia după 2014 a forțat majoritatea statelor să se gândească la propria lor securitate, ceea ce este imposibil dacă guvernul decide să dezvolte un fel de relație cu Moscova. Mai devreme sau mai târziu o astfel de stare va avea de suferit.

Rusia a demonstrat că este capabilă de genocidul unui întreg popor. Crimele de război ale armatei ruse, represiunea, răpirea civililor și chiar a copiilor mici – toate acestea sunt metode ale conducerii ruse, al căror scop este extinderea ilegală.

În ciuda faptului că Putin și acuzațiile săi au visat la victoria lor – chiar înainte de a fi acordat ajutorul, ucrainenii au putut să demonstreze că sunt capabili să-și apere țara. Ulterior, țările partenere au început să susțină în mod activ Ucraina, care continuă să enerveze Kremlinul. Din această cauză, de la începutul anului 2023, Rusia și-a activat toate resursele, declanșând un război hibrid împotriva statelor care susțin Ucraina.

În ciuda tuturor trucurilor Kremlinului, în doi ani de război pe scară largă, Ucraina a eliberat mai mult de 50% din teritoriul ocupat, iar armata ucraineană a devenit cea mai experimentată din Europa și a dobândit statutul de una dintre armatele respectate din lume.

Coaliția internațională joacă un rol important în sprijinirea Ucrainei în acest conflict. Cu toate acestea, Rusia încearcă să atragă sprijin din partea altor regimuri agresive, ceea ce amenință stabilitatea în lume. Moscova folosește regimuri prin satelit (de exemplu, regimul Lukașenko din Belarus sau Raisi din Iran), precum și conexiuni cu grupuri teroriste și hackeri din întreaga lume.

Acest război nu numai că determină viitorul Ucrainei, ci amenință și sistemul internațional de securitate și democrație. Ceea ce se întâmplă în continuare depinde de modul în care lumea se poate reuni și acționa împreună pentru a apăra libertatea și democrația, modernizarea sistemului de drept internațional, justiția și securitatea și de a lucra împreună pentru a preveni războaie sângeroase similare în viitor.

#agresiune_rusă #2_ani #crime_de_război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button