În noaptea de 15 noiembrie, unitățile Forțelor de Apărare Israelului au început să pună mâna pe spitalul Al-Shifa din Gaza – armata consideră că acolo se află un post de comandă Hamas. În același timp, mii de civili sunt practic închiși în spital de câteva zile. Israelul asigură că nu îi împiedică să părăsească Al-Shifa, dar acest lucru este imposibil de făcut din cauza bombardamentelor necontenite. Spitalele sunt protejate de Convenția de la Geneva în timpul războiului, dar Israelul consideră că, deoarece al-Shifa este folosit de teroriști în propriile lor scopuri, această protecție nu se aplică în acest caz.
Al-Shifa este cel mai mare spital din Fâșia Gaza și este situat în centrul orașului Gaza. A început să funcționeze în 1946, în timp ce Palestina era încă sub stăpânire britanică. În anii 1980, când Israelul controla Fâșia Gaza, spitalul a fost reconstruit. Acum, complexul de clădiri Al-Shifa ocupă un întreg bloc cu o suprafață de aproximativ 100 pe 100 de metri.
Serviciile de informații israeliene au declarat la sfârșitul anilor 2000 că militanții Hamas foloseau Al-Shifa ca refugiu. În timpul războiului din 2014, The Washington Post a numit spitalul „sediul general de facto al Hamas”. Amnesty International a susținut că grupul a torturat palestinieni suspectați că au legături cu Israelul pe teritoriul Al-Shifa. Jurnaliștii occidentali care au vizitat spitalul au confirmat că au văzut în mod repetat reprezentanți Hamas acolo, dar dovezi independente de încredere că al-Shifa conținea centre de comandă sau depozite pentru grup nu au fost niciodată publicate.
Israelul crede că spitalul găzduiește un centru de control al Hamas și depozite de arme
Pe 27 octombrie, Israelul a anunțat o „extindere” a operațiunii din Fâșia Gaza, după care forțele terestre ale IDF, care anterior au efectuat doar raiduri pe termen scurt, au invadat de fapt pe deplin fâșia. În același timp, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a spus că sub al-Shifa există depozite de arme și mai multe complexe subterane pe care Hamas le folosește pentru activitățile sale, inclusiv un centru de control folosit pentru atacuri cu rachete asupra Israelului. El a spus că informațiile se bazează „pe o gamă foarte largă de surse bine informate ale armatei israeliene și de securitate”.
Pe 3 noiembrie, IDF a lansat un atac aerian împotriva ambulanțelor la intrarea în Al-Shifa. Ministerul Sănătăţii din Gaza, care este controlat de Hamas, a declarat că 15 persoane au fost ucise şi aproximativ 50 au fost rănite. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „îngrozit” de rapoartele despre atac. IDF, la rândul lor, a susținut că ambulanța a fost folosită de militanți pentru operațiunile lor și că mai mulți teroriști au fost uciși în urma atacului. La acea vreme, armata a declarat că zona este o zonă de război și a cerut tuturor civililor să evacueze.
Câteva mii de oameni sunt în spital. Nu o pot lăsa din cauza bombardării
Pe fondul luptei de stradă care se desfășoară în Gaza, spitalul a rămas fără electricitate și apă din 11 noiembrie, după cum a raportat ulterior Organizația Mondială a Sănătății. Medicii și jurnaliștii din interior au descris ulterior condițiile de la al-Shifa drept „catastrofale”. Potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății, din cauza lipsei de medicamente și electricitate, 15 pacienți, inclusiv șase nou-născuți, au murit în spital până pe 13 noiembrie. Pentru că incubatoarele au eșuat, unii bebeluși au fost înfășurați în pături de folie după ce spitalul a rămas fără oxigen.
Potrivit estimărilor OMS, în total au fost prinși în complex aproximativ două mii și jumătate de oameni: 600-650 de pacienți, de la 200 la 500 de lucrători medicali și aproximativ o mie și jumătate de civili care au încercat să se refugieze în spital de bombardamente.
Timp de câteva zile, IDF a susținut că nu a blocat complexul de clădiri și că nu împiedică oamenii să părăsească complexul. În același timp, spitalul însuși a subliniat că oamenii de acolo nu pot părăsi Al-Shifa din cauza probabilității mari de a fi sub foc. Directorul spitalului a declarat pe 12 noiembrie că două persoane care încercau să evacueze au fost „atacate”. Medicii au mai spus că mulți dintre cei 700 de pacienți erau în stare gravă și nu vor supraviețui transportului în condițiile actuale.
Militarii au intrat în incinta spitalului. Acest lucru este interzis de Convenția de la Geneva – dar IDF consideră că în acest caz nu se aplică
Pe 15 noiembrie, IDF a început să sechestreze complexul spitalicesc – tancuri și vehicule blindate au intrat pe teritoriul său. Armata a declarat că desfășoară o operațiune „preciză și țintită” care vizează „înfrângerea Hamas și eventual salvarea ostaticilor”. Ei au subliniat că „nu intenționează să facă rău civililor, pe care Hamas îi folosește ca scuturi umane” și că medicii militari și oamenii care vorbesc arabă participă la raid – ei pot oferi asistență pacienților. Armata a publicat, de asemenea, fotografii cu cutii cu etichetele „hrană pentru copii” și „medicamente” pe care le-ar fi livrat spitalului. Unul dintre medicii spitalului a spus că IDF a avertizat asupra atacului cu jumătate de oră înainte de a începe, recomandând să nu se apropie de ferestre sau să iasă pe balcoane.
Deși Convenția de la Geneva interzice atacurile asupra unităților medicale, IDF a declarat într-un comunicat oficial că Hamas folosește complexul în scopuri militare, despre care armata a spus că „periectează statutul protejat al spitalului conform dreptului internațional”. Aceste declarații israeliene au fost deja condamnate de OMS, subliniind că, chiar dacă instalațiile medicale sunt folosite în scopuri militare, principiile selectivității și proporționalității trebuie întotdeauna respectate. Subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a spus că „spitalele nu sunt un loc pentru luptă”.
Directorul spitalului a declarat pentru Al Jazeera că, după ce militarii au intrat în complex, situația s-a înrăutățit – potrivit acestuia, nu există nicio comunicare nici între diferite secții, ceea ce complică și mai mult munca medicilor. În plus, a spus el, armata „împușcă în toți cei care se mișcă”, așa că medicii nu pot nici măcar să ia medicamentele necesare pacienților. În același timp, surse Reuters de la spital au descris situația ca fiind „tensionată, dar calmă”: se aud ocazional sunete de focuri de armă, dar nu există informații despre victime. Unul dintre medici a spus agenției că armata a folosit „toate tipurile de arme”, inclusiv „țintirea directă spre spital”.
O sursă anonimă a IDF, vorbind cu presa israeliană, dimpotrivă, a susținut că raidul are loc „în absența conflictelor cu pacienții, personalul medical și civilii”. Israelul a furnizat incubatoare mobile pentru ca nou-născuții să poată fi mutați într-un alt spital în afara nordului Gazei, a spus el. Sursa a mai spus că armata a găsit „dovezi imediate” că militanții foloseau spitalul ca sediu.
După începerea operațiunii, teroriștii Hamas au declarat încă o dată că nu folosesc spitalul în scopuri proprii și l-au acuzat pe președintele american Joe Biden pentru ceea ce se întâmplă. Biden însuși a cerut public Israelului pe 13 noiembrie să protejeze spitalul Al-Shifa. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu sprijină atacurile aeriene asupra unui spital și „nu vor să vadă o împușcătură într-un spital în care oamenii nevinovați, neputincioși și bolnavi încearcă pur și simplu să obțină îngrijirea medicală de care au nevoie”.