Război în Ucraina

Drona cu gheare Baba Iaga răpește soldați ruși de pe front

Luptătorii sângerosului dictator cecen Ramzan Kadîrov care luptă în Ucraina susțin că forțele ucrainene au răpit soldați ruși răniți pe câmpul de luptă folosind drone gigantice echipate cu „gheare“.

Un membru al batalionului Ahmat a povestit publicației ruse Moskovski Komsomoleţ că drona pe care le-au botezat „Baba Iaga” — o vrăjitoare din folclorul slav care fură și mănâncă copii- are și „gheare“ masive capabile să ducă ridice în aer un om, transmite sursa.

„Drone mari, doar puțin mai sofisticate, au fost folosite de inamic… pentru a ne fura răniții. Drona este echipată cu dispozitive speciale care arată ca niște gheare, cu ajutorul cărora capturează o persoană care nu este capabilă să fugă, să se ascundă sau să lupte cu drona”, a spus soldatul citat. El a spus că aceste drone operează noaptea și pot fi distruse doar cu aruncătorul de flăcări sau cu aruncătorul de grenade.

Cecenul spune că „Baba Iaga” este o „pasăre” mare, aproape de mărimea unui om, capabilă să transporte până la patru mine de 82 mm și până la două mine de 120 mm. Zboară pe un motor pe benzină, motiv pentru care este foarte zgomotosă. Are o puterea suficientă pentru o medie de cincisprezece zboruri grele. Drona funcționează exclusiv noaptea, deoarece ziua este ușor de detectat și de doborât, spune luptătorul cecen.

Drona este de obicei însoțită de două aparate mai mici de recunoaștere, cum ar fi „Mavics”. Acestea s-ar putea spune, sunt ochii lui Babei Iaga, deoarece aceasta are o cameră foarte slabă.

Aceleași drone mari, doar puțin mai sofisticate, au fost folosite anterior de ucrainei în direcția Zaporojie pentru a ne fura răniții, continuă luptătorul.

Noi imagini cu drona „Vampir“

Kievul a dezvăluit noi imagini care arată drone de atac „Vampir” fabricate în Ucraina, care vizează activele rusești din jurul orașului Bahmut din Donețk unde se duc lupte grele.

Dronele „Vampir” au lovit un depozit rusesc și un vehicul blindat de luptă, păcălind echipamentele rusești de război electronic „care au încercat să le doboare”, înainte ca dronele ucrainene să se întoarcă înapoi la bază, a scris, luni, 21 august, vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov pe X, fostul Twitter .

Fedorov, care se află la cârma investiției rapide a Ucrainei în tehnologia inovatoare a dronelor în calitate de ministru al Ucrainei pentru transformarea digitală, a declarat pentru Newsweek la începutul lunii august că „Ucraina este pe cale să devină lider mondial în producția de drone”.

Ultimele 18 luni de război au declanșat o „schimbare majoră” în producția de vehicule fără pilot din Ucraina, a spus Fedorov. „Într-un an, industria ucraineană de drone produce diferite tipuri de UAV-uri. „Înainte de invazia pe scară largă, industria Ucrainei s-a concentrat mai ales pe recunoaștere aeriană”.

Luni, împărtășind filmări cu loviturile dronelor „Vampir” în vecinătatea Bahmut, Fedorov a spus că Kievul merge mai departe cu producția de drone.

La sfârșitul săptămânii trecute, Fedorov a declarat că 270 de drone „vampir“ se vor îndrepta către linia frontului în estul și sudul Ucrainei. Zona din jurul Bahmut este încă puternic disputată după ce forțele ruse au anunțat că au preluat controlul asupra așezării, în mare măsură distrusă, la mijlocul lunii mai. Cu toate acestea, Ucraina și-a menținut forțele care luptă în jurul așezării, iar evaluările occidentale sugerează că Kievul a eliberat teritorii la nord și la sud de oraș de când a început contraofensiva la începutul lunii iunie.

Vehiculele aeriene fără pilot (UAV) fabricate de Ucraina pot transporta o sarcină utilă de până la 15 kilograme, a spus Fedorov, și sunt utilizate în principal pentru a viza vehicule blindate, tancuri și depozite de muniții și combustibil ale inamicului.

„Fiecare dronă este echipată cu o cameră termică, astfel încât să poată funcționa eficient pe timp de noapte”, a adăugat Fedorov. „Veți vedea în curând rezultatele explozive ale muncii acestor „păsări”.

Fedorov a precizat într-un comunicat că, în ultima săptămână, armata ucraineană a folosit drone pentru a viza 33 de tancuri rusești, 43 de vehicule blindate și 10 depozite folosite pentru a stoca atât combustibil, cât și muniție pentru trupele Moscovei.

#drona #război #Ucraina #front

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button