Război în Ucraina

Prima reacție din SUA la planul Rusiei de a răsturna guvernarea din Moldova: „Informații profund îngrijorătoare”

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a declarat luni seară, 13 februarie, că „suntem alături de guvernul şi poporul moldovenesc”, după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat asupra unui complot rusesc pentru răsturnarea Guvernului, a informat agenția Reuters, transmite sursa.

Oficialul american a precizat într-o conferință de presă că informațiile, deși nu au fost confirmate din surse independente, sunt „profund îngrijorătoare” și „cu siguranţă nu sunt în afara limitelor comportamentului rus”.

„Suntem absolut alături de guvernul şi poporul din Republica Moldova. Nu excludem capacitatea și dorința Rusiei conduse de Putin să încerce să facă acest lucru”, a adăugat John Kirby.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că plănuiește o lovitură de stat cu ajutorul unor cetăţeni instruiți militar, camuflați în civil, care ar urma să desfășoare „acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții”, pentru a „forța schimbarea puterii de la Chișinău”.

Potrivit acesteia, în perioada octombrie-decembrie 2022, Poliția și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău au intervenit în mai multe cazuri și au oprit mai multe tentative de violență, dar, din informațiile Serviciilor, urmează o nouă acțiune de destabilizare a Republicii Moldova.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat luni, 13 februarie, Maia Sandu, într-o conferință de presă.

#SUA #reacție #Sandu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button