Economie

Economia Moldovei are nevoie de un airbag

În 2026, Guvernul Republicii Moldova îşi propune să reducă deficitul bugetar raportat la PIB până la 3,4%, ceea ce în termeni monetari nu va depăşi 14 miliarde de lei.

Reducerea deficitului bugetar se va produce din contul creşterii economiei moldoveneşti, pe care ministerul finanţelor o prognozează la un nivel de 4% în 2024 şi de 4,5% în anul 2026, transmite sursa.

Într-o discuţie cu corespondentul sursei citate, doctorul în ştiinţe economice Galina Şelari a spus că acum nu există motive pentru un optimism excesiv.

„Rezultatele primelor cinci luni ale acestui an denotă persistenţa unor tendinţe negative de dezvoltare, atât în industrie, cât şi în agricultură. Şi ceea ce este important pentru economie – în domeniul investiţiilor. Există, de asemenea, riscuri asociate cu incertitudinea în sectorul energetic, atât pentru noi, cât şi pentru parteneri”, a spus ea.

Expertul spune că dificultăţile care au apărut pentru partenerii din domeniul agriculturii din cauza excesului de livrări ucrainene pot adăuga probleme exporturilor moldoveneşti.

„În prezent, creşterea exporturilor moldoveneşti este în mare măsură legată de reexporturi. Cu alte cuvinte, este asigurată de aceeaşi creştere a importurilor. În acelaşi timp, majoritatea veniturilor la buget, ca şi până acum, sunt formate din TVA la import”, a spus Şelari.

Ea consideră că, teoretic, se poate conta pe o creştere a veniturilor bugetare în a doua jumătate a anului 2023, dar formarea surselor de creştere în economia moldovenească se află sub un mare semn al întrebării, deşi anume pe aceasta se bazează calculele ministerului finanţelor.

„Implementarea scenariului optimist al ministerului este asociată cu un număr mare de incertitudini. Şi chiar dacă la început situaţia va începe să se îmbunătăţească, la un moment dat intervenţia unuia sau altuia factor extern/intern poate întoarce totul din nou la tendinţe negative. Pentru o mai bună adaptare şi manevrare este nevoie de o „pernă de siguranţă”, dar Moldova nu o are şi, într-o situaţie critică, trebuie să solicite din nou asistenţă suplimentară de la partenerii externi, ceea ce, de fapt, este motivul modificărilor din iunie la bugetul pentru 2023″, a spus expertul.

#economie #Moldova #criza

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button