Exporturile moldovenești au crescut cu 72% în prima jumătate a anului curent, față de perioada similară din anul trecut. Astfel, Moldova a exportat bunuri în valoare de 2,3 miliarde de dolari.
Expert: Creștere fără precedent la exporturile moldoveneștiFoto: Imagine simbol
Creșterea respectivă este una fără precedent pentru Republica Moldova, susține expertul economic Veaceslav Ioniță, recordul anterior fiind stabilit în 2011 cânt s-a înregistrat o creștere de 37%, transmite sursa.
În valori anuale, exporturile pentru prima dată au trecut de 4 miliarde de dolari și au ajuns la 4,1 miliarde de dolari.
Ioniță menționează că creșterea este determinată de trei factori de bază.
„Primul factor este războiul din Ucraina, care a dus la creșterea re-exporturilor de mărfuri moldovenești, dar cel mai importat, este reexportul de bunuri spre Ucraina. Cel mai clar acest fenomen poate fi observat în privința produselor petroliere. Moldova anual exporta produse petroliere în valoare de 10-20 milioane USD. În Trimestrul II din 2022, exporturile au crescut de 50 ori până la 190 milioane USD într-un singur trimestru. Dacă lucrurile vor continua în același ritm, avem toate șansele ca produsele petroliere în 2022 să devină principalul produs de export al Moldovei”, spune expertul.
„Al doilea factor este producția agricolă, care a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere de când se duce evidența, adică minim 70 ani. Din graficul de mai jos putem observa că exporturile moldovenești au început a crește puternic încă din trimestrul IV din 2021, provocat de creșterea exporturilor de cereale, floare soarelui și alte produse agricole. De fapt producția agricolă este principalul și aproape unicul factor intern, care a determinat creșterea exporturilor moldovenești”, explică Ioniță.
„Al treilea factor sunt vânzările din stânga Nistrului. O parte din producătorii din stânga Nistrului, în special producătorii agricoli întâmpină dificultății în exportul de produse pe căile tradiționale, prin Ucraina. Drept consecință o parte considerabilă a mărfurilor produse în stânga Nistrului în prezent sunt exportate ca mărfuri moldovenești, cea ce este și corect. Serviciul vamal al Republicii Moldova dispune de datele necesare și poate să aducă mai multă lumină privind volumul mărfurilor din stânga Nistrului, care sunt în prezent exportate ca mărfuri moldovenești”, se arată în analiza expertului.