Politică

Economist rus, despre procurarea gazului la un preț ieftin: „Cașcaval gratis e doar în capcana pentru șoareci”

Încheierea unui acord cu Rusia privind un preț al gazelor mult mai mic decât prețul pe piață, care este propus de opoziția moldovenească, va fi cu siguranță însoțită de impunerea unor „condiții politice nerostite”. Economistul rus Serghei Aleksașenko a discutat despre acest lucru în cadrul emisiunii „ Alternativa cu Iulia Budeci ”.

„Cașcavalul gratuit este doar într-o capcană pentru șorici. Este clar că negocierea cu Putin sau negocierea privind prețul gazului rusesc este o situație în care mereu trebuie să fiți gata să plătești ceva pentru asta. Putin are posibilitatea de a oferi Moldovei gaze mai ieftine, dar nu putem decât să ghicim despre prețul pe care Guvernul Moldovei va fi obligat să-l plătească”, a spus expertul.

În opinia sa, una dintre condițiile politice poate fi federalizarea Republicii Moldova, acordarea de competențe speciale regiunii transnistrene ca subiect, până la dreptul de veto asupra oricăror decizii de politică externă a Chișinăului, transmite sursa

Pot exista mai multe variante pentru astfel de condiții, inclusiv desfășurarea bazelor militare rusești în Moldova pe termen nelimitat sau pe o anumită perioadă, oficial și cu sancțiunea Chișinăului. Dar toate aceste posibilități se bazează pe ceea de ce ar avea nevoie Putin de la Moldova și care va deveni subiectul de negociere.

Aleksașenko consideră că Gazprom, ca companie, nu este interesată să reducă livrările către țara noastră, dar, în același timp, este nerentabil să furnizeze gaze la preț mic. Dificultatea este că principalul subiect de discuție între partide este pe plan politic, și nu pe plan economic.

#Economist_rus #procurarea_gazului #preț_ieftin #opinii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button