Politică

Putin încearcă să reînvie Uniunea Sovietică? Președintele rus reinstituie ordinul „Mamă eroină”

Liderul de la Kremlin a semnat luni, 15 august, un decret prin care a introdus din nou în Rusia titlul onorific de „Mamă eroină”, pentru femeile care au născut şi crescut zece sau mai mulţi copii. Acestea vor fi primi îndemnizația unică în sumă de un milion de ruble, transmite agenţia de știri de stat din Rusia TASS.

„Să fie stabilit titlul de Mamă Eroină, care va fi acordat cetățencii Federației Ruse, care a născut și crescu zece sau mai mulți copii, care sunt cetățeni ruși”, scrie în documentul semnat de Vladimir Putin.

Pe lângă stimulentul bănesc de un milion de ruble, echivalentul a circa 16.000 de euro, titlul va fi acordat împreună cu o diplomă și cu medalia Ordinului „Mama Eroină”, care va fi realizată din aur şi diamante.

Medalia reprezintă o stea cu cinci colțuri sub formă de raze de aur și rodiu. În centrul stelei este amplasat un medalion rotund, cu imaginea tridimensională a stemei de stat a Federației Ruse, acoperit cu email roșu, însoțit de inscripția convexă„Mamă-eroină”, se arată în decretul prezidenţial emis de Putin, transmite sursa.

Prin același decret, șeful de la Moscova a stabilit că, la acordarea ordinului „Gloria Părinților”, unul dintre părinții premiați primește un stimulent unic în valoare de 500 de mii de ruble, iar la acordarea medaliei aceluiați ordin – 200 mii de de ruble.

La mijlocul lunii iunie, presa rusă scria că liderul de la Kremlin a ordonat să înceapă pregătirea proiectului de decret, care va reînvia titlul onorific de „Mamă Eroină”, o invenţie din epoca sovietică.

Pentru prima dată, titlul onorific de „Mamă Eroină” a fost introdus în URSS în 1944, în timpul dictaturii lui Iosif Stalin, care îşi dorea o creştere accelerată a populaţiei, după pierderile însemnate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ultima atribuire a titlului de „Mama eroină” în Uniunea Sovietică a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de destrămarea URSS.

#Putin #Uniunea_Sovietică #Mamă_Eroină

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button