Economie

Educația financiară la Soroca: Elevii au învățat cum să gestioneze banii

Au învățat cum corect să gestioneze un credit, cum să se protejeze de supraîndatorări și cum să evite capcanele unor așa-numite credite rapide și ieftine. Este vorba despre elevii de la școala profesională din Soroca, care au participat la un ciclu de lecții organizat de către centrul Analitic Expert Grup și BNM. Evenimentul este parte a campaniei naționale de educație financiară.

În cadrul lecțiilor tematice, elevii au fost familiarizați cu bunele practici de luare a deciziilor financiare echilibrate. Experții le-au vorbit participanților despre principiile unei creditări responsabile și le-au oferit sfaturi cum să evite ofertele riscante de împrumut, transmite sursa.

Potrivit directorul Școlii profesionale din Soroca, Ivan Luța, elevii urmează să se încadreze în câmpul muncii, să-și întemeieze o familie și trebuie să fie pregătiți pentru a-și gestiona corect bugetul. 

„Știm că sunt foarte multe oferte de creditare, care de multe ori nu sunt transparente și tinerii se avântă în a lua acești bani ușori, care de fapt sunt o capcană foarte periculoasă și se trezesc că nu pot returna acești bani”, a declarat Ivan Luța.

Lecțiile publice sunt organizate de către specialiștii de la „Expert-Grup” care dețin o vastă experiență în domeniu, la nivel național și internațional.

Directorului programului „Expert-Grup”, Stas Madan, spune că tinerii sunt principalul grup pentru că toate datele arată că ei au apetit de risc mai mare și au un comportament care ar putea fi mai ușor de modelat pentru că nu au o experiență în spate.

„Tinerii au ocazia să afle cum se pot proteja pentru a evita aceste fenomene nefaste, dar și ce instrumente utilizează statul pentru ca noi cu toții să ne încadrăm într-un proces de creditare responsabil”, a mai spus Stas Madan.

Lecțiile publice de educație financiară sunt desfășurate în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară implementată de Banca Națională a Moldovei și Expert-Grup, cu sprijinul proiectului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button