EconomieSocietate

Declin demografic: Anual, Republica Moldova pierde aproximativ 45-50 de mii de locuitori – risc de dispariție ca națiune

Anual, numărul populației Republicii Moldova se reduce cu 45 – 50 de mii de persoane, iar țara noastră este „campion” european la capitolul depopulare. Cel puțin așa arată concluziile analizei economice prezentate de expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul a făcut o analiză a datelor începând cu anul 1960 și a inclus în raport și populația din stânga Nistrului. Potrivit lui Ioniță, dacă până în anii 90, situația demografică s-a menținut stabilă, începând cu anul 1991 și până în prezent, numărul populației Republicii Moldova a scăzut cu 1,5 milioane de oameni.  

„Republica Moldova este un campion negativ al Europei la capitolul migrație și scăderea numărului populației. Iar in interior – stânga Nistrului – avem un dublu campion. Ponderea cetățenilor Republicii Moldova a scăzut exact de zece ori în ultimii 60 de ani la nivel mondial. Dacă în 1961, populația Republicii Moldova reprezenta 0,1% din populația globului, în 2022, acest indice este de doar 0,05 %, iar o treime din numărul cetățenilor moldoveni nici măcar nu sunt în țară. Noi ca națiune pur și simplu dispărem de pe harta globului pământesc”, a menționat expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.  

Potrivit expertului, țara noastră se confruntă cu un declin demografic dramatic, iar autoritățile trebuie să intervină în regim de urgență. Anual, numărul populației scade cu 45 – 50 de mii de persoane. În primul rând, din cauza sporului demografic negativ, în condițiile în care numărul deceselor este mai mare cu circa 10 000 comparativ cu numărul nașterilor. Și, a doua cauză – migrația, care a atins cote alarmante.

În fiecare an, din Republica Moldova pleacă o generație întreagă de cetățeni. Din 2010 și până în prezent, 336 de mii de oameni au părăsit, pentru totdeauna, Republica Moldova, cel mai mare val de migrație fiind înregistrat între 2016 – 2020.

Cel mai grav este că această tendință pare să nu se mai oprească. Potrivit sondajelor realizate de IDIS „Viitorul”, fiecare al patrulea moldovean spune că ar pleca definitiv din țară, iar fiecare al treilea – ar vrea să plece pentru o perioadă scurtă de timp.

Principalele motive care-i determină pe oameni să renunțe la țara lor vizează lipsa locurilor de muncă și salariile mici.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button