Internaţional

Elveția va găzdui un summit global pentru pace în Ucraina

Elveția a acceptat luni să găzduiască un summit global pentru pace în Ucraina, la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Reuters. Elveția neutră ar putea ajuta acum la găsirea unei soluții la războiul care a început odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, transmite sursa.

„La cererea președintelui ucrainean, Elveția a fost de acord să găzduiască un summit privind formula de pace”, a declarat guvernul elvețian. „Alte detalii sunt acum în curs de elaborare”.

Vorbind alături de omologul său elvețian, Viola Amherd, la o conferință de presă la Berna, Zelenski nu a oferit o listă extinsă a participanților la summitul de pace planificat, dar a dat de înțeles cine ar dori să participe.

„Suntem deschiși tuturor țărilor care ne respectă suveranitatea și integritatea teritorială la summitul de pace, așa că trageți concluzii despre cine invităm”, a declarat Zelenskiy.

„Ne-am dori ca Sudul Global să fie prezent… este important pentru noi să arătăm că întreaga lume este împotriva agresiunii Rusiei, iar întreaga lume este pentru o pace dreaptă”, a spus liderul de la Kiev.

Nici Zelenskiy, nici Amherd nu au oferit detalii despre data sau locul unde ar putea avea loc summitul. Ei au declarat că echipele lor vor începe să îl organizeze începând de marți.

Zelenskiy se afla în Elveția, unde urma să se întâlnească cu alți lideri mondiali în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Printre demnitarii cu care s-ar putea întâlni ar fi premierul chinez Li Qiang, care se află și el la Davos în această săptămână.

Ucraina a declarat duminică că este vital ca Beijingul să fie implicat în discuțiile pentru a pune capăt conflictului.

#Elveția#summit#Ucraina#pace

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button