Internaţional

„Inaugurarea” lui Vladimir Putin: Participare

SUA, Marea Britanie, Canada și 20 de țări membre UE au anunțat boicotarea ceremoniei de învestire a lui Vladimir Putin ca președinte rus pe 7 mai din cauza războiului din Ucraina, scrie Reuters.

„Nu vom avea un reprezentant la inaugurarea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller. El a menționat că Washingtonul nu consideră procedura care a avut loc în Rusia pentru a asigura lui Putin un al cincilea mandat drept „alegeri libere și corecte”. În același timp, Miller a precizat că autoritățile americane sunt gata să accepte faptul că Putin va continua să lucreze ca președinte al Rusiei.

Nici ambasadorul UE nu va fi la ceremonie, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru politică externă, Peter Stano. Marea Britanie și Canada au făcut declarații similare.

Anterior, șeful diplomației europene, Josep Borrell, s-a exprimat împotriva prezenței reprezentanților țărilor UE la inaugurarea lui Putin. Polonia a fost prima care a boicotat ceremonia. La fel a procedat și Germania, care și-a rechemat și ambasadorul de la Moscova la Berlin pentru consultări în legătură cu informații despre implicarea hackerilor ruși într-un atac cibernetic asupra serverului Partidului Social Democrat, al cărui membru este cancelarul Olaf Scholz.

Franța, pe de altă parte, a decis să trimită un ambasador la inaugurarea lui Putin, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică.

Autoritățile loiale lui Putin din Ungaria și Slovacia vor trimite și reprezentanți ai țărilor lor la Moscova pentru a participa la inaugurare „pentru a menține deschise canalele de comunicare”.

Ceremonia de inaugurare a lui Putin are loc la o zi după ce Rusia a anunțat că va desfășura exerciții tactice de arme nucleare. Kremlinul a susținut că manevrele au fost direct legate de declarațiile unor țări „neprietenoase” despre posibila trimitere de trupe în Ucraina.

***

Putin a obținut un nou mandat la alegerile din martie, pe care lumea democratică le consideră nelibere și incorecte, la puțin timp după ce opozantul Aleksei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară. Singurii contracandidați care au îndrăznit să-l critice pe Putin sau să critice războiul din Ucraina au fost excluși din cursa electorală.

#Putin #inaugurare #participare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button