Necategorizat

Erdogan refuză să vină în Rusia pe 9 mai – o respingere a “relațiilor” sau o acalmie temporară?

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu va merge, cel mai probabil, în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin cu ocazia unui nou eveniment de propagandă, care în Federația Rusă este considerat unul dintre cele mai centrale din fiecare an. Evenimentul în cauză este parada militară din 9 mai. Jurnaliștii de la Reuters au aflat că liderul turc are programată o vizită în SUA în acea zi pentru a se întâlni cu Joe Biden. Publicația face referire la informații de la un reprezentant al serviciului de securitate turc.

Vizita lui Erdogan la Washington va fi prima din 2019, când s-a întâlnit cu președintele de atunci, Donald Trump, cu care avea legături personale bune. După alegerea președintelui Joe Biden în 2020, Ankara a făcut presiuni pentru o altă întâlnire față în față, dar aceasta nu a avut loc.

Recent, tensiunile dintre cele două țări s-au atenuat ușor după ce Ankara a ratificat cererea Suediei de aderare la NATO în ianuarie. Cu toate acestea, tensiunile persistă, în special în legătură cu războiul din Siria, unde forțele americane îi susțin pe kurzi, pe care Ankara îi consideră teroriști. De asemenea, Washingtonul cere Ankarei să facă mai mult pentru a opri tranzitul de bunuri cu dublă utilizare către Rusia, care ar putea fi folosite de Moscova în ostilitățile din Ucraina.

Potrivit Reuters, oficialul turc nu a oferit mai multe informații despre această vizită, dar a precizat că cel mai înalt oficial turc din domeniul serviciilor de informații, Ibrahim Kalin, se va întâlni cu membri ai Camerei Reprezentanților din SUA pentru discuții despre vizita planificată și alte probleme bilaterale.
Analiștii consideră că Biden și Erdogan vor discuta probabil despre războiul dintre Israel și Hamas, precum și despre cooperarea în domeniul industriei de apărare, inclusiv despre recenta aprobare de către Turcia a achiziționării de avioane de luptă americane F-16.

În același timp, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a reușit deja să anunțe că parada, atât de importantă pentru regimul Putin și folosită de fiecare dată pentru o “demonstrație de forță”, va implica, se presupune, peste 9.000 de persoane, 75 de unități de arme și echipamente militare, precum și aviație. În același timp, anul trecut, la Moscova, la paradă nu a existat nicio parte aeriană, iar singurul tanc care a traversat Piața Roșie a fost T-34 al muzeului. Dintre liderii străini, doar liderii Armeniei, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului au participat la paradă, în timp ce dictatorul belarus Lukașenko a părăsit evenimentul mai devreme decât era prevăzut.

Faptul că Erdogan continuă să ignore cu strășnicie orice încercare a Federației Ruse de a-l “târî” în epicentrul propagandei rusești este cu siguranță un semn foarte bun. “Încălzirea” relațiilor dintre SUA și Turcia este, de asemenea, o evoluție pozitivă. Singurul lucru care pare și mai bun este faptul că Turcia prioritizează destul de evident o călătorie în SUA în detrimentul Rusiei, care continuă să dețină cu încredere marca de paria internațional și lider al sancțiunilor.

Faptul că Erdogan este din ce în ce mai înclinat spre relații publice cu Occidentul sugerează că Turcia nu dorește să popularizeze contactele sale existente cu Rusia în agenda mediatică. În același timp, Ankara, din păcate, ajută Rusia să ocolească sancțiunile globale în anumite puncte. Acest lucru trebuie să înceteze în numele păstrării sistemului de impunere a restricțiilor asupra unui subiect care nu respectă dreptul internațional, altfel ordinea mondială este din nou amenințată de lipsa de responsabilitate a unor țări pentru crimele lor. În general, relațiile turco-ruse continuă să se răcească și mai mult, ceea ce este deja dificil de ignorat pentru țara agresoare. Nu este favorabil pentru Turcia să “stea alături” de o țară care este în prezent una dintre cele mai mari probleme din lumea globală.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button