Analize și opinii

Escrocheriile din Est: jocul de diversiune al Rusiei

La 12 februarie, Consiliul de Securitate al ONU a devenit din nou o arenă pentru manevrele politice ale Rusiei, care încearcă în continuare să distragă atenția de la responsabilitatea sa pentru încălcarea acordurilor de la Minsk. Această zi a marcat cea de-a 9-a aniversare a adoptării rezoluției de susținere a acordurilor de la Minsk.

Inițiativa rusă de a organiza o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU a avut ca scop încercarea de a acuza încă o dată Ucraina de “deraierea” acordurilor de la Minsk. Rusia dorește în continuare să transfere responsabilitatea pentru război asupra Kievului. Poate face acest lucru doar pe ecranele propriilor sale canale de televiziune de propagandă.

Rusia nu numai că nu a respectat acordurile de la Minsk, dar le-a și încălcat imediat după ce au fost semnate, nereușind să înceteze ostilitățile în apropiere de Debaltseve. Cazemata de la Illovaisky și cvasi-incendierile personalului militar ucrainean în timpul retragerii sunt, de asemenea, opera luptătorilor și comandanților ruși.

În anii următori, Rusia a sprijinit militanții ruși controlați de separatiștii marionete în atacuri sistematice și bombardamente asupra pozițiilor și așezărilor ucrainene. În plus, Rusia însăși a inițiat bombardarea orașelor ucrainene care se aflau sub ocupație la acea vreme, după cum au afirmat în repetate rânduri locuitorii din Donețk.

De altfel, această practică este repetată periodic și de armata rusă de astăzi. Și care este tragedia MH-17, a cărei vinovăție rusă a fost dovedită lumii în fața Curții Internaționale de Justiție a Națiunilor Unite.

Moscova s-a retras din mecanismul de verificare a încetării focului încă din 2016 și a sabotat deciziile luate la summitul de la Paris din decembrie 2019. Vladimir Putin a fost cel care a anunțat anularea acordurilor de la Minsk la 22 februarie 2022, recunoscând “independența” așa-numitelor cvasi-formațiuni ilegale “DNR” și “LNR”.

Această mișcare a complicat o situație deja tensionată, menținând deschisă posibilitatea unei invazii la scară largă a Ucrainei de către Rusia. În plus, în timp ce Ucraina, în conformitate cu acordurile, a încetat focul și a îndepărtat fortificațiile, Rusia nu a făcut decât să-și consolideze trupele, ceea ce indică, de asemenea, intențiile reale ale Kremlinului de a lansa un război grandios împotriva Ucrainei în 2022.

Moscova se folosește cu măiestrie de forumurile diplomatice pentru a încerca să denatureze faptele și să distragă atenția de la agresiunea sa. Cu toate acestea, evoluția evenimentelor demonstrează că soarta oricăror acorduri viitoare cu Rusia va fi determinată nu de cuvinte, ci de acțiunile Rusiei pe arena internațională, sub controlul strict al comunității internaționale și ținând cont de poziția Ucrainei în viitoarele negocieri.

#UE#Rusia#Diversiune

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button