„O inițiativă ilegală și imorală”. Este reacția preotului Maxim Melinti, după ce Mitropolia Moldovei a dat în judecată Parohia Ortodoxă din satul Ghidighici, pretinzând asupra Bisericii. Motivul, despre care Melinti ar fi aflat din presă, este că lăcașul de cult este inclus în „Registrul monumentelor ”. Totuși, preotul susține că acte confirmative precum că Mitropolia ar fi contribuit la restaurarea sau conservarea Bisericii nu există. Menționăm că, în luna decembrie 2023 Biserica din Ghidighici a anunțat că trece la Mitropolia Basarabiei, scrie sursa.
Potrivit lui Maxim Melinti, pe 18 martie Mitropolia Moldovei a dat în judecată comunitatea religioasă Parohia Ortodoxă din satul Ghidighici, pretinzând asupra Bisericii „ Acoperământul Maicii Domnului”, pe motiv că lăcașul de cult este în inclus în „Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat și declarate monumente de istorie și cultură”, conform Hotărârii Parlamentului nr. 1531 din 22 iunie 1993.
„Nu cunoaștem argumentele Mitropoliei Moldovei, dar putem deduce ca ,,argument” semnarea „Contractului de colaborare încheiat între Ministerul Culturii și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove”, semnat în perioada Guvernului Tarlev și ulterior, declarat nul de către Curte de Apel Chișinău. În anul 2003 – dosarul fiind retrimis la rejudecare în prima instanță, făcând abstracție de la faptul că acele biserici aparțin comunităților religioase”, a scris Maxim Melinti pe pagina sa de Facebook.
Acesta susține că acțiunea de a da în judecată comunitatea religioasă din Ghidighici de către Mitropolia Moldovei este ilegală și a aflat despre ea din presă. Potrivit lui, proprietar a unei clădiri bisericești sunt credincioșii din parohie, întreaga comunitate – fiindcă ei aduc sursele de venit, ei contribuie la achitarea facturilor de gaz/lumină/apă, etc.
„Pe parcursul anilor în care Mitropolia Moldovei a gestionat Patrimoniul Cultural (Bisericile), nu s-a interesat niciodată de starea de conservare a Bisericii, de necesitățile privind restaurarea, conservarea lăcașului de Cult din Ghidighici (…). Acte confirmative precum că Mitropolia Moldovei ar fi contribuit cu mijloace financiare la restaurarea, conservarea Bisericii (patrimoniului statului și nu al Mitropoliei Moldovei) nu există”, a scris preotul.
Acesta a mai menționat că orice pretenție a Mitropoliei Moldovei față de patrimoniul statului sunt nule, „orice inițiativă legală de a pretinde asupra Bisericii din Ghidighici este ilegală și imorală”.