În ciuda încercărilor Rusiei de a destabiliza atât Ucraina, cât și Moldova, ambele țări intenționează să devină membre cu drepturi depline ale UE în viitorul apropiat. În acest scop, guvernele au realizat reformele necesare. Comisia Europeană a evaluat pozitiv eforturile celor două state, observând că majoritatea criteriilor au fost îndeplinite în cel mai scurt timp posibil.
Potrivit mass-mediei, la 5 decembrie, ambasadorii UE vor începe discuțiile introductive cu Ucraina și Republica Moldova în vederea pregătirii summitului din 14-15 decembrie de la Bruxelles. În același timp, Ucraina se așteaptă ca astfel de negocieri să înceapă deja la summitul UE din decembrie.
Accelerarea ritmului integrării europene va fi un sprijin moral în fața presiunii militare, mai ales în dificila campanie de iarnă. Pentru Republica Moldova, ritmul rapid de aderare la Uniune va însemna un mare pas înainte în fața amenințării constante de destabilizare a situației interne de către protejații ruși.
În același timp, desigur, toată lumea își dă seama că există țări din comunitatea europeană care ezită să sprijine popoarele din cele două țări. Cu toate acestea, guvernele Moldovei și Ucrainei se bazează pe capacitatea UE de a realiza unitatea, care a fost deja demonstrată în mod repetat, în special în fața amenințărilor constante ale Rusiei. Astăzi, Europa trebuie să fie mai unită ca niciodată.

Moldova consideră că UE ar trebui să-și respecte promisiunea făcută celor două state și să înceapă negocierile cât mai curând posibil. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat acest lucru jurnaliștilor la Kiev, după discuțiile cu președinții Ucrainei și Consiliului European. Atunci, ea a mai subliniat că, în condițiile istorice actuale, UE ar trebui să ia decizii într-un ritm accelerat, realizând totodată importanța extinderii: „Viteza și unitatea sunt mai mult decât o alegere strategică. Este acum o chestiune de supraviețuire și de stabilitate europeană. Un nou val de extindere a UE va fi o investiție în securitatea continentului.”
De asemenea, Sandu a spus de mai multe ori că nu ar trebui să existe alte condiții prealabile decât cele definite de Bruxelles în 2022 pentru începerea negocierilor oficiale. „Ni s-a spus – inclusiv de către participanții la Consiliul [European] – că, dacă îndeplinim aceste angajamente, va exista un pas următor. Iar următorul pas este începerea negocierilor. Credem că ambele noastre țări au făcut o treabă foarte bună, iar acest lucru este confirmat de raportul Comisiei Europene”, a explicat ea.
În același timp, atât Ucraina, cât și Moldova sunt gata să demonstreze în practică că aderarea la criteriile UE și la legislația europeană în general reprezintă obiectivele fundamentale ale ambelor țări. Acum, UE trebuie să continue să dea dovadă de fermitate și încredere în demersurile sale, deoarece orice întârziere va fi folosită în mod negativ de Rusia, care nu numai că este împotriva extinderii Uniunii, dar dorește să o distrugă, precum și securitatea internă a fiecărei țări europene.
#UE#Moldova#Ucraina#aderare