Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Colapsul CSTO

Pe 23 noiembrie, la Erevan a avut loc un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Această comunitate include Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan, Tadjikistan, Belarus și principala țară agresoră a timpului nostru – Rusia. Anterior, ea „conducea mingea” în cadrul organizației, indicând cui și ce să facă. Cu toate acestea, astăzi a devenit complet clar că această comunitate nu este doar inutilă și ineficientă pe plan extern, dar apartenența la ea nu este necesară pentru majoritatea statelor care fac parte din ea astăzi. Scopul real al OTSC a fost de a susține loialitatea țărilor membre față de regimul de la Kremlin, precum și de a dezvolta sentimente dictatoriale în ele și de a înăbuși orice încercare de a crea un regim democratic.

Când i-a devenit clar lui Putin că armata sa nu este capabilă să obțină o victorie militară în Ucraina, el a încercat, prin anumite canale de comunicare, să facă apel la membrii CSTO cu un apel să-i dea controlul asupra grupărilor de trupe de stat pentru a le folosi în propriile sale interese împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, Kazahstanul a fost primul care a refuzat, atât public pe scena mondială, cât și stând în fața lui Putin la o conferință „economică” la Sankt Petersburg. Încetul cu încetul, Kârgâzstanul și Tadjikistanul s-au făcut deoparte. Armenia, nefiind primit garanțiile și asistența militară promisă de la aliații CSTO, și-a declarat dorința de a se retrage din organizație. Și chiar și regimul satelit al lui Lukașenka încearcă în toate modurile posibile să renunțe la participarea directă la război, realizând că teritoriul Republicii Belarus este complet ocupat de Putin.

Membrii CSTO au de multă vreme interese absolut diametral opuse. De exemplu, Kârgâzstanul și Tadjikistanul se află într-o stare de războaie de graniță pentru teritoriile disputate. Kazahstanul a pariat pe relațiile cu blocul de aliați al Turciei și, de asemenea, a început să susțină regimul global de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Membrii CSTO din ONU se abțin aproape întotdeauna de la votul pentru rezoluții împotriva agresiunii militare ruse și uneori chiar votează pentru. De asemenea, țările nu s-au pronunțat împotriva adoptării Rezoluției Adunării Generale a ONU privind regimul despăgubirilor Federației Ruse față de Ucraina.

În timpul Summitului de ieri, Rusia a încercat în zadar să-i atragă pe membrii CSTO de partea ei. În primul rând, delegația Federației Ruse și a Belarusului a fost întâmpinată cu un val de indignare din partea cetățenilor Armeniei, care, chiar și în ajunul evenimentului, au ieșit în stradă cu proteste. În timpul acestuia, Rusia a lansat din nou un atac cu rachete la scară largă asupra Ucrainei, bombardând infrastructura civilă și energetică, precum și zone rezidențiale.

Drept urmare, în seara aceleiași zile, a fost convocat de urgență Consiliul de Securitate al ONU, unde s-a făcut apel la crearea unei Rezoluții privind atacurile rusești asupra sistemelor ucrainene de susținere a vieții ale statului. În același timp, armata rusă se confruntă cu un număr imens de probleme pe front, motiv pentru care continuă să terorizeze ucrainenii civili. Rezoluția Parlamentului European privind recunoașterea Federației Ruse ca sponsor al terorismului și a unui stat care folosește metode teroriste arată clar nu numai țărilor CSTO, ci întregii lumi, amploarea disprețului general și a izolării Rusiei.

Conform ipotezelor multor experți, CSTO se apropie de dezintegrarea sa logică, care va începe cu Armenia. Lukașenka este singurul lider, sau mai degrabă un dictator autoritar, care încearcă să stea pe două scaune, nu dând ordin să-și atace trupele, ci încurajând agresiunea rusă. După prăbușirea sistemului CSTO, va deveni posibilă și expulzarea Federației Ruse din Organizația Shanghai și BRICS, deoarece Rusia este cea care își sapă propriul mormânt cu propriile mâini, încercând să forțeze poporul ucrainean să cedeze. ultimatumurile sale prin genocid și violență. Negocierile cu un terorist sunt imposibile, ceea ce este înțeles nu numai de Ucraina, ci de întreaga lume.

#CSTO #Colaps #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button