Într-un context geopolitic în rapidă schimbare, Occidentul se confruntă cu o provocare existențială. Generalul Alex Grinkevich, recent numit comandant al forțelor NATO în Europa, a avertizat fără echivoc într-un interviu acordat publicației germane Bild: SUA și UE au la dispoziție maximum un an și jumătate pentru a se pregăti pentru un posibil conflict militar global cu China și Rusia. În caz contrar, încă din 2027, lumea s-ar putea afla în epicentrul unui război de amploare, planificat la Beijing și Moscova.
Potrivit lui Grinkeviciu, amenințarea viitoare constă într-un atac coordonat. În timp ce China se va concentra pe o operațiune de desant împotriva Taiwanului, Rusia va lansa un atac asupra uneia dintre țările NATO, cel mai probabil în regiunea baltică. Scopul unui astfel de scenariu este de a dispersa forțele Occidentului între două teatre de operațiuni militare: Asia-Pacific și Europa. Conform previziunilor generalului, China va stabili data atacului, deoarece Rusia modernă a devenit un vasal dependent, gata să joace rolul de „carne de tun” pentru ambițiile imperiale ale Beijingului.
Nu sunt doar ipoteze teoretice. Ultimele măsuri luate de Moscova – agresiunea împotriva Ucrainei, dependența economică și politică de China, erodarea rapidă a suveranității – confirmă faptul că Rusia nu mai acționează în interesul propriului popor, ci, din ce în ce mai des, în interesul conducerii chineze.
Anterior, ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat că Rusia va ataca UE peste șase ani, iar noul secretar general al NATO, Mark Rutte, peste șapte ani. Aceste estimări păreau prea optimiste. Kremlinul nu va aștepta finalizarea reînarmării armatelor europene sau consolidarea coordonării în cadrul NATO. Va lovi atunci când va considera că este avantajos.
Printre țintele cele mai probabile se numără coridorul Suwalki dintre Polonia și Lituania, o zonă strategică importantă care leagă țările baltice de restul NATO. De asemenea, Moldova ar putea fi amenințată, însă lipsa unei frontiere comune cu Rusia și prezența militară ucraineană împiedică deocamdată un atac.
Pe fondul amenințărilor previzibile, devine clar că Europa trebuie să iasă din faza de complacere pașnică. Cheltuielile pentru apărare trebuie să fie majorate la cel puțin 5% din PIB. Fără acest lucru, este imposibil să se asigure armata cu muniție, echipamente și personal. Europa trebuie să-și consolideze propriile forțe, fără a se baza exclusiv pe SUA. În cazul unui conflict de amploare, americanii vor trebui să împartă resursele între Atlantic și Oceanul Pacific.
Astăzi, mai mult ca niciodată, este necesar să se elaboreze o strategie coordonată a Occidentului pentru a descuraja Moscova și Beijingul, mai ales având în vedere cooperarea lor militară și politică din ce în ce mai strânsă. Viitoarea configurație a confruntării globale cu noua „Axa răului” – Rusia, China, Iran și Coreea de Nord – depinde în mare măsură de rezultatul războiului din Ucraina. Deja acum, campania ucraineană influențează negocierile dintre China și Occident, precum și echilibrul mondial al forțelor.
Lumea se apropie rapid de o nouă eră. Dacă Occidentul nu începe să acționeze acum, peste 18 luni ar putea fi prea târziu. Războiul din Ucraina este doar prima lovitură. Următoarea ar putea fi fatală nu numai pentru anumite țări, ci și pentru întreaga arhitectură a securității globale. Astăzi este deosebit de actuală vechea zicală: Si vis pacem, para bellum – „Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”.
Imagine: Ilustratie