InternaţionalPoliticăRăzboi în Ucraina

Ex-șeful armatei ucrainene, numit ambasador în Marea Britanie. Zelenski: „Mi-a spus că aceasta este calea pe care ar vrea s-o urmeze”

Fostul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU), generalul Valerii Zalujnîi, a fost desemnat ambasador în Marea Britanie. Numirea sa a fost aprobată pe 7 martie de președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, transmite sursa.

Într-o adresare video către națiune, Vladimir Zelenski a anunțat că a aprobat candidatura lui Valerii Zalujnîi în calitate de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie.

Astăzi, am aprobat candidatura de ambasador al țării noastre în Marea Britanie a generalului Valerii Zalujnîi. Generalul Valerii Zalujnîi mi-a spus că aceasta este direcția pe care ar dori să o urmeze – diplomatică. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis o solicitare corespunzătoare către Ministerul englez de Externe. Alianța noastră cu Regatul Unit ar trebui să devină tot mai puternică”, a declarat Zelenski.

Precizăm că, pe 8 februarie, Vladimir Zelenski l-a demis Valerii Zalujnîi din funcția de comandant-șef al armatei ucrainene, dar i-a propus să rămână „în echipa sa”. Demiterea s-a întâmplat pe fundalul a mai multor săptămâni de speculații privind neînțelegeri despre mersul războiului între președintele Zelenski și generalul Zalujnîi. În noiembrie 2023, într-un articol pentru The Economist, Valerii Zalujni a scris că invazia rusă cu care Ucraina se confruntă din februarie 2022 a intrat într-o „etapă statică și de uzură” și a făcut apel la sporirea asitenței militare. Zelenski nu a comentat până acum declarațiile ex-șefului armatei, însă a negat că războiul s-ar afla în impas.

În aceeași în care l-a eliberat din funcție pe Zalujnîi, Zelenski l-a numit comandant-șef al armatei pe generalul-colonel Oleksandr Sîrski.

#Zalujnîi #ambasador #Marea_Britanie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button