Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 434: Rusia continuă atacurile asupra capitalei. Lupte violente pentru orașul Bahmut. UE planifică să mărească producția sa anuală de muniție

UPDATE Liderul ucrainean le-a transmis cetățenilor săi că urmează o perioadă în care Ucraina va fi foarte activă la nivel internațional. Vor urma evenimente care implică negocieri dar și pentru consolidarea apărării. Cel mai probabil se gândește la următorul summit NATO  unde dorește să primească garanții sigure de securitate, dar și o dată clară pentru aderarea Ucrainei la NATO, informează sursa.

UPDATE Un adjunct pro-rus al şefului unui departament regional de poliţie din Zaporojie, regiune din sudul Ucrainei ocupată parţial de ruşi, a fost spitalizat marţi din cauza unui dispozitiv exploziv care a fost declanşat în momentul în care acesta a vrut să deschidă poarta locuinţei din Melitopol, relatează CNN.

UPDATE Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că ameninţările ruseşti ar trebui luate în serios, dar nu vor intimida Polonia, a informat Polskie Radio pe 2 mai. Comentariile sale răspund la atacurile propagandistice asupra ambasadorului polonez în Rusia, scrie Mediafax.

UPDATE Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurilor naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina, transmite AFP.

UPDATE Volodimir Zelenski a anunțat, în timpul discursului de marți seară, că este pregătit pentru înăsprirea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei, atât cele proprii, ucrainene, cât şi cele comune cu partenerii. „Monitorizăm îndeaproape modul în care statul terorist încearcă să eludeze sancţiunile, înregistrând fiecare astfel de direcţie şi colaborând cu partenerii noştri pentru a o bloca. Pregătim un pachet mare de sancţiuni. Decizia va fi luată în curând”, a afirmat Zelenski, notează Adevărul.

UPDATE Parteneriatul moldo-român din domeniul securității și apărării va fi intensificat. Anunțul a fost făcut de către miniștrii Apărării din Republica Moldova și România în cadrul unei conferințe comune. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a mulțumit României pentru susținerea oferită, inclusiv prin programe de asistență și de instruire a militarilor.

UPDATE Opt noi brigăzi de soldaţi ucraineni au fost formate pentru a lua parte la o viitoare contraofensivă, în contextul în care se speculează tot mai mult cu privire la calendarul acesteia şi la posibilitatea de a reuşi să le aplice o înfrângere serioasă invadatorilor ruşi, relatează The Guardian, potrivit HotNews.

UPDATE Pe de o parte, Franța condamnă Rusia pentru războiul din Ucraina și ajută țara victimă cu bani și armament, iar pe de alta, o companie franceză va colabora cu rușii de la Rosatom pentru extinderea centralei nucleare de la Paks, în sudul Ungariei, notează Adevărul.

UPDATE Iurii Sobolevskyi, primul adjunct al şefului consiliului regional ucrainean din Herson, a declarat că nu crede că va fi anunţată o dată exactă pentru o contraofensivă aşteptată în sud, transmite CNN. “De fapt, ceea ce fac forţele armate ucrainene în sectorul nostru sudic poate fi considerat o contraofensivă: menţinerea controlului focului, distrugerea constantă a ţintelor militare şi reducerea capacităţii de luptă a inamicului”, a declarat el, notează Știripesurse. “Prin urmare, nu cred că va exista o dată de la care se va considera că a început deja contraofensiva”, a spus Sobolevskyi.

UPDATE Deși președintele rus este un dictator, iar războiul său din Ucraina este unul ilegal și neprovocat, el fiind blamat în întreaga lume, mai există în continuare unele personalități occidentale, inclusiv americane, care îl apreciază. Printre aceștia se numără și celebrul regizor de film din Statele Unite, Oliver Stone, care a declarat că ”Putin este un mare lider pentru țara sa”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Marea Britanie nu a trimis invitații la ceremonia de încoronare a regelui Charles, care va avea loc pe 6 mai, șefilor de stat din Rusia, Belarus, Iran, Myanmar, Siria, Afganistan și Venezuela, a declarat o sursă britanică pentru Reuters. Potrivit sursei, chiar și diplomați de rang înalt din Coreea de Nord și Nicaragua au primit invitații la ceremonie.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina a dus la impunerea de mai multe pachete de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, iar cheltuielile militare au crescut foarte mult. Acum, pentru prima dată de la începutul invaziei, Moscova se pregătește să treacă o piatră de hotar: cumpărarea de rezerve valutare de către Banca Centrală, dar de astă dată nu mai achiziționează dolari, ci yuani, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia vrea să captureze oraşul ucrainean Bahmut până pe 9 mai, dar Forțele de Apărare ale Ucrainei vor face totul pentru a împiedica aceste planuri ale ruşilor – potrivit lui Serhi Cerevati, purtător de cuvânt al Grupului de Forțe “Est” din cadrul armatei ucrainene, potrivit Știripesurse.

UPDATE Cinci camioane care transportau sisteme de rachete S-300 au fost reperate în Mariupol, ocupat de Rusia, îndreptându-se spre Zaporojie, controlată de Ucraina, a scris marți Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram. S-300 sunt sisteme de rachete sovietice concepute pentru apărarea aeriană. Cu toate acestea, Rusia a folosit S-300 recondiționate pentru a ataca ținte din Ucraina, explică Kyiv Independent.

#Ucraina #Rusia #razboi #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button