Recent a fost făcută publică informația despre posibilitatea desfășurării exercițiilor militare ale forțelor armate ruse dislocate momentan în Transnistria. Unele surse transmit că aceste exerciții militare s-ar putea desfășura în perioada 24-30 ianuarie, iar drept exerciții de exersare vor fi simulate atacuri de forță în direcția Căușeni, Varnița, Gura Bicului, Chișinău.
Asemenea informații capătă caracter și mai îngrijorat reieșind din tensiunea actuală de la hotarele dintre Federația Rusă și Ucraina. De ceva timp rușii au dislocat forțe militare acolo, iar situația nu se ameliorează, ci dimpotrivă, devine tot m-am tensionată. Care ar fi scopul acțiunilor de acest tip în aceste circumstanțe – ar fi aceasta o simplă „demonstrație a forței” sau poate exercițiile militare ar avea scopul de pregătire pentru o acțiune militară reală din viitorul apropiat? În acest articol dezbatem acest subiect și încercăm să înțelegem intențiile unei asemenea mișcări.
Exercițiile militare din Transnistria – încă o „replică” împotriva cursului promovat de către Maia Sandu
Discutând acest subiect, ne amintim, evident, de recenta afirmație a Maiei Sandu referitor la conflictul transnistrean și implicarea Rusiei. Sandu a dar clar de înțeles că în cadrul relațiilor tensionate din Rusia și SUA, Republica Moldova optează pentru un parcurs pro-european, pro-occidental și pro-NATO. Astfel, asemenea exerciții militare ar putea reprezenta un răspuns „armat” la poziția Președintei Republicii Moldova – poziție care intră în contradicție cu interesele Kremlinului.
De asemenea, prin aceste acțiuni este posibil ca Rusia să urmărească scopul de a crea un contrast vizibil între Moldova și Ucraina. Kremlinul ar putea dori să inducă societatea mondială spre ideea că Transnistria din Moldova ar putea deveni un nou Donbas din Ucraina, dacă Kremlinul și-ar dori acest lucru. Din punct de vedere strategic, acest lucru ar arăta o latură pozitivă a agendei anti-NATO promovată în prezent de către Federația Rusă.
Exercițiile militare din Transnistria – „încălzire” pentru exercițiile militare ruso-bieloruse din 10-20 februarie
Exercițiile militare planificate au primit și o denumire specifică – „determinarea aliaților”. Denumirea a fost concepută pentru a atinge un scop evident – de a induce societatea mondială spre faptul că aliații sunt „determinați” și pregătiți să acționeze în orice moment împotriva Ucrainei și împotriva NATO.
Din punct de vedere politic, asemenea exerciții poartă un caracter mai mult demonstrativ decât practic. În acest mod aliații își arată „mușchii” și determinarea față de agresiune (care, de fapt, și așa deja plutește în aer de câteva luni). Asemenea acțiuni sunt concepute pentru a fi catalogate drept periculoase din perspectiva societății mondiale, ideea principală fiind ca SUA, NATO și UE să meargă la compromise în condițiile unei presiuni de acest tip.
Nu este pentru prima dată când Rusia utilizează demonstrarea potențialului militar pentru a pune presiuni și pentru a-și atinge obiectivele politice. O altă strategie preferată și aplicată pe larg în acest sens este evidențierea influenței deținute în alte teritorii – exercițiile militare din Transnistria, bunăoară, ar fi un exemplu reprezentativ al acestei strategii. Anume, reieșind din acest considerent, potențialele exerciții militare din stânga Nistrului ar putea reprezenta doar începutul unei campanii mult mai complexe, campanii de exercitare a presiunii politice prin demonstrarea potențialului militar și a influenței asupra teritoriilor din alte țări.
Antonio Bors