Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Tensionarea situației din Republica Moldova pe fundalul interdicției panglicii sf. Gheorghe și manifestațiilor de 9 Mai

Moldova a făcut un pas riscant și a interzis oficial folosirea panglicilor Sf. Gheorghe cu trei săptămâni înainte de 9 mai. Având în vedere că țara se află de foarte mult timp sub influența propagandei pro-ruse, iar o parte din teritoriul țării este încă sub influența directă a lumii ruse, această decizie poate provoca noi runde de instabilitate atât în ​​interiorul Moldovei, cât și în Ucraina.

Mai mult decât atât, unii politicieni din opoziție au declarat deja că președintele Maia Sandu și partidul ei PAS sunt fasciști (de fapt, ar fi ciudat dacă nu am auzi astfel de declarații). Federația rusă este și ea revoltată de adoptarea legii care interzice panglicile Sf. Gheorghe, până chiar și reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a vorbit despre acest lucru, într-o manieră caracteristică oficialilor ruși, spunând că toți uită de marea victorie a bunicilor noștri. Toate acestea sugerează că în viitorul apropiat ar trebui să ne așteptăm la provocări din partea forțelor pro-ruse.

Prima tentativă a avut loc deja pe 17 aprilie în orașul Comrat – în capitala autonomiei găgăuze a avut loc un miting auto cu aceleași simboluri pro-ruse. Unul dintre organizatorii protestului a spus că în acest fel autoritățile locale au decis să dea dovadă de lipsă de respect față de guvernul central și să le sublinieze independența (cu steagul Federației Ruse pe fundal). Este foarte posibil ca în viitorul apropiat să mai aibă loc câteva astfel de acțiuni, până la intrarea în vigoare a legii. Dacă acestea continuă să fie ținute după adoptarea definitivă a legii, atunci Moldova se va confrunta cu un fel de test pentru capacitatea de a se ține de cuvânt.

În Transnistria situația poate fi mult mai gravă. Acolo unde domină lumea rusă, utilizarea simbolurilor războiului nu numai că nu este interzisă, ci chiar încurajată. În acest sens, moldovenii au fost deja invitați în Transnistria pentru a sărbători ziua de 9 mai. Să fie oare această mișcare într-atât de prietenoasă? Puțin probabil. După cum arată experiența Ucrainei, Rusia folosește în mod deliberat uciderea civililor pentru intimidare și provocare. Dacă ar fi să comparăm toate faptele, este evident că Federația Rusă poate plănui o provocare josnică și sângeroasă în Transnistria, cu scopul a atrage această regiune într-un război cu Ucraina și a atenua cumva lipsa catastrofală de personal și înfrângerea rușinoasă a trupelor rusești. Dar, va funcționa oare? Răspunsul este același – puțin probabil.

Rusia a fost întotdeauna indiferentă față de soarta cetățenilor săi, cu atât mai mult de cea, a locuitorilor altor țări. În schimb, rusia nu este indiferentă față de războaie și simboluri militare, pe care le apără cu pasiune, oferindu-le noi semnificații sau implementând noi simboluri. Totodată, acest simbolism a fost de mult timp pătat cu sânge și va fi pătat cu el atâta timp, cât va exista. Așadar, moldovenii, chiar și cei care sunt dedicați lumii rusești, sunt gata să moară pentru simbolurile altcuiva?

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button