Analize și opiniiInternaţionalPolitică

Există amenințarea unei ofensive militare ruse împotriva Moldovei? Răspunde secretarul general adjunct al NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că Rusia nu amenință militar Moldova, întrucât nu are resursele necesare pentru a face acest lucru. Considerând că „planul inițial de a strânge Ucraina într-un viciu prin regiunea transnistreană a Moldovei a eșuat”. Geoană a declarat acest lucru într-un interviu acordat digi24.ro.

„Din punct de vedere militar, ei nu au resurse. Planul inițial era ocuparea Kievului și Odesa, încercuirea Transnistriei și strângerea Ucrainei într-un menghină. Acesta a fost planul de război inițial. A eșuat și nu se va întâmpla. Militar, Moldova nu are de ce să-și facă griji”, a spus Geoană.

El a menționat că, totuși, amenințarea unui război hibrid împotriva Moldovei vine din Rusia. Mai mult, alegerile prezidențiale, „unde Maia Sandu conduce cu atâta succes calea pro-europeană a fraților care trăiesc peste Prut, sunt de interes vital pentru Rusia”.

„De aceea Moldova este un partener comun al NATO și UE, lucrăm împreună, inclusiv în lupta împotriva dezinformarii, și ajutăm [Moldova] să fie mai rezistentă la atacurile cibernetice, la dezinformare și la încercările disperate ale Rusiei de a opri calea pro-europeană a Moldovei. Pe lângă faptul că suntem români și ne pasă de oamenii care locuiesc acolo, ei sunt frații și surorile noastre. Această oportunitate vine doar de două ori pe secol pentru Moldova. A existat o șansă în timpul primului război în Transnistria. Totul a mers așa cum a mers. Și aceasta este o a doua șansă. Cu toții suntem interesați ca Moldova și Ucraina să vină în Europa”, a spus Mircea Geoană.

Vorbind despre războiul din Ucraina, Joane crede că acesta va dura mult timp.

„Nu se va încheia în 2024, poate că nu se va întâmpla în 2025. Nu vedem niciun potențial militar de nicio parte care să permită uneia sau celeilalte părți să obțină o victorie decisivă. Ne așteptăm la un război prelungit cu mici ofensive, contraofensive, câștiguri și pierderi de teritoriu. Ucrainenii, cu sprijinul nostru, au reușit să returneze 50% din teritoriul ocupat inițial de ruși. Aceasta nu este doar o ispravă. Sub nicio formă nu vedem condițiile și nu vom putea accepta întoarcerea Rusiei la granița cu România. Avem nevoie ca Ucraina să se ridice pe picioare, Moldova să se alăture Europei, Georgia să se alăture comunității euro-atlantice”, a spus Geoană.

#Geoană #Moldova #amenințarea_militară

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button