52% dintre așezările din Republica Moldova au mai puțin de 1.500 de locuitori. Așa afirmă directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui.
Totuși, șeful CALM susține că dezolarea satelor nu ar trebui să fie principalul argument în procesul de unire voluntară, relatează ipn.md
Viorel Furdui este sceptic cu privire la procesul de unificare a așezărilor, menționând că situația social-politică din țară nu este propice acestui proces.
Potrivit legii, dacă două sau mai multe localități decid să fuzioneze, guvernul va sprijini acest proces și, în termen de 7 ani, va aloca bani pentru dezvoltarea infrastructurii și susținerea bugetelor localităților care fuzionează.
„Totul există, dar nu se știe dacă va exista unificare. Intențiile unui număr de reprezentanți guvernamentali sunt de a implementa acest mecanism, deoarece cadrul legal există deja, există reglementare, există un fond de finanțare. Ideea este să faceți un test pilot și să vedeți cum funcționează instrumentul.
Nu știu dacă contextul social, politic și economic este potrivit pentru asta. Politicile din domeniul educației și asistenței sociale ne arată mai degrabă tendințe de centralizare decât de descentralizare. Cele mai recente date arată că 52% dintre primării au o populație de mai puțin de 1.500 de locuitori. Dar dimensiunea populației nu poate fi principalul argument”, a spus Viorel Furdui în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție la Vocea Bessarabiei.