Economie

Expert: Numărul de studenți în R. Moldova este în scădere. Care sunt factorii ce influențează acest fenomen

„Numărul maxim de studenți pe care i-a avut R. Moldova în istoria sa de țară independentă, a fost înregistrat în 2006-2007 și era de 128 de mii de studenți. Este vorba despre cei care studiază în instituțiile de învățământ din dreapta Nistrului. După aceasta numărul a scăzut treptat așa încât în 2019 erau 56 de mii de studenți. În ultimii doi ani, se înregistrează din nou o creștere, așa încât s-a ajuns la 59,6 mii de studenți”, spune analistul economic Veaceslav Ionița. 

Conform sursei, în prezent în țara noastră numărul de studenți la 1.000 de locuitori este de 22,6. Iar indicele cel mai mare a fost înregistrat în 2006-2007.

Există un șir de factori care determină numărul de studenți. Un factor ar fi faptul că scade numărul de tineri în țară. Astfel, pe categoria de vârstă 19-24 de ani, care reprezintă 70% din studenți, în anul 2010 erau 423,6 de mii de tineri. Iar în prezent numărăm 234 mii de tineri din această categorie de vârstă. În viitor, în 2025, numărul lor s-ar putea reduce până la 222 de mii.

„Scăderea corespunde cu primii 10 ani de independență. Tinerii din 2010 și până în prezent, sunt cei care s-au născut în primii ani de independență, într-o criză totală în care s-a aflat R. Moldova și acum simțim ecoul acelei drame prin care a trecut R. Moldova în anii 90-2000 și ea se vede prin scăderea dramatică a numărului de tineri”, spune Veaceslav Ionița. Expertul spune că factorul natalității va avea impact negativ și în următorii ani, ar în 2025 acest indice se va stabiliza.

Un alt fenomen, sunt tinerii care pleacă peste hotare, numărul lor fiind de 88 de mii. În fiecare an, 4.500 de tineri cu vârsta între 19-24 de ani emigrează.

De altă parte, în ultimii doi ani, numărul studenților a crescut cu peste 3.000. Aceasta s-ar datora faptului că crește rata studenților care decid să meargă la universitate.În 2022 rata a crescut la aproape 33%. Aceasta ar fi și din cauza pandemiei. Mulți tineri n-au mers peste hotare și-au rămas în țară.

Ioniță mai menționează că numărul studenților crește în ultimii ani din contul studenților trecuți de 30 de ani care decid să meargă la facultate. „Persoanele de la 35 de ani în sus, în ultimii ani, înclinația lor de a merge la o instituție de învățământ superior a crescut cu 30%”, spune expertul. În plus crește și numărul studenților cu frecvență redusă.

Cel de-al treilea factor ar fi creșterea numărului de studenți străini în R. Moldova. În 2020 erau 4600 de studenți străini comparativ cu 1.400 în 2010.

„Studenții străini sunt cei care ne asigură în jur de 100 milioane de dolari venituri de pe toate cheltuielile lor. Este un serviciu important pe care noi îl exportă. Și studenții străini permit menținerea universităților noastre, putem plăti salarii profesorilor”, spune Ionița.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button