Economie

Facilități fiscale pentru cetățeni: Scutirea personală neimpozabilă va crește în 2025

Crește scutirea personală pentru persoanele fizice. Aceasta va fi majorată cu 10% și va constitui, de anul viitor, 29.700. În plus, cheltuielile pentru diverse tipuri de asigurări nu vor mai fi impozitate. La fel, nici contractele de studii. Sunt noile prevederi din politica bugetar-fiscală și vamală pentru 2025, aprobată astăzi de Guvern, care prevede și o serie de facilități pentru agenții economici. 

Noile prevederi arată că scutirea personală pentru persoanele fizice va crește de la 27.000 de lei la 29.700 de lei în 2025. În același timp, scutirea personală majoră va fi anul viitor de 34.620 de lei, cu peste 3.100 de lei mai mare decât acum. Proiectul prevede și alte modificări avantajoase pentru persoanele fizice, transmite sursa.

„Vorbim de anumite cheltuieli ale persoanelor fizice care vor fi deductibile în scopuri fiscale este vorba de asigurări de viață, incendii. Totodată, cheltuielile pe care le au părinții pentru copii care sunt la studii vor avea în mărimea unui salariu mediu pe economie contractul va fi dedus în scopuri fiscale astfel încât să nu să se impoziteze acest venit. Introducem un element nou ce ține de „stocul option plan”, un element inovativ ce va stimula angajații să rămână aici pe loc, astfel încât un antreprenor care are anumiți angajați poate să aibă un contract pe termen mediu și la un moment dat să poată dea anumite acțiuni din companie”, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

Proiectul de politică bugetară-fiscală pentru anul viitor vine cu o serie de facilități și pentru companii. Acestea nu vor mai trebui deja să prezinte rapoarte trimestriale, ci mai rar, în fiecare semestru. 

„Dacă un agent economic face o investiție într-un mijloc fix, în primul an de activitate 50 la sută din aceasta poate fi dedusă în scopuri fiscale ca cheltuială. Garanția pentru importul activelor pentru producere va fi scutită, garanția pentru prelucrare activă se prelungește cu trei ani de zile. Sunt lucruri care vin în favoarea businessului, noi ne dorim să avem intervenții în politica bugetar-fiscală o dată la doi ani”, a menționat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

Deși inițial partidul de la guvernare intenționa să introducă un TVA de 20% pentru arenda terenurilor agricole, autoritățile au renunțat la această idee. 

#TVA

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button