Economie

Fermierii din Republica Moldova ar putea beneficia de coridoarele de solidaritate pentru exportul de cereale

Fermierii din Republica Moldova ar putea beneficia de coridoarele de solidaritate pentru exportul de cereale, alături de cei din Ucraina. Există discuții în acest sens și la nivelul Uniunii Europene. Potrivit ministrului Agriculturii, odată cu invazia rusă în țara vecină, agricultorii moldoveni au avut de suferit din cauza reducerii pieței de desfacere, transmite sursa.

„Noi exportam prin porturile din Ucraina aproape 75% din cerealele noastre și evident că din 2022, de când a început războiul, noi de la 24 de țări, destinații de export, am scăzut la 13-14 și asta afectează extrem de grav situația economică a agricultorilor din Republica Moldova. Din acest considerent noi suntem interesați să fim incluși în procesele de solidaritate ca și țară care beneficiază de aceleași coridoare”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Fermierii spun că această măsură i-ar scuti de costurile exagerate legate de logistică. Uneori, din cauza fluxului mare, camioanele cu cereale sunt nevoite să stea și săptămâni întregi în vămi.

„Dacă dorința vicepremierului și a ministrului Agriculturii este una fermă, sigur că ar ajuta coridorul verde, pentru că acum este foarte greu cu exportul produselor agricole. În prețurile agricole, o pondere foarte mare o are logistica, transportul și dacă transportul stă câte o săptămână în punctul de descărcare, vă dați seama că este foarte scump”, a menționat agricultorul, Mihai Gribincea.

Potrivit directorului Serviciului Vamal, în prezent, se lucrează la o strategie de fluidizare a traficului în ceea ce privește transportul de cereale. În acest sens, discuții se poartă și la nivel european, iar primele acorduri de finanțare în ceea ce privește infrastructura vamală, vor fi semnate la sfârșitul acestei luni. 

„La nivel european se discută pentru a crea aceste linii de solidaritate prin construcția unor linii, prin coordonarea comună cu autoritățile din Ucraina, anume în sudul Republicii Moldova. (MUSCA) Nu exclusiv pentru transportul de cereale din Ucraina, dar transportul cerealelor, per ansamblu, din Ucraina și Republica Moldova, dar vorbim de fluidizare și asigurarea unei cantități mult mai mari de export”, a vorbit directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.

În acest an, Republica Moldova a produs în jur de un milion 400 de mii de tone de grâu, cu 60 la sută mai mult decât în 2022, când s-au produs aproximativ 850 de mii de tone. 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button