Internaţional

Finlanda va adera oficial marți la NATO. Secretarul general al NATO: această mișcare va face Finlanda și alți membri „mai siguri”

Finlanda va deveni marți, 4 martie, oficial membră a Alianței Nord-Atlantică. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de șeful NATO, Jens Stoltenberg. Națiunea nordică, care împarte granița cu Rusia, a solicitat să se alăture alianței militare în urma invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin anul trecut, relatează sursa.

Este prima extindere a NATO de când Macedonia de Nord a aderat la alianță în 2020, scrie SkyNews.

Anunțul a fost confirmat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a spus că această mișcare va face Finlanda și alți membri „mai siguri”.

„Vom ridica steagul finlandez pentru prima dată aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru NATO în ansamblu”, a spus el reporterilor la Bruxelles.

Turcia a fost ultimul dintre cei 30 de membri NATO care a acceptat cererea Finlandei luna trecută.

Cu toate acestea, Turcia încă blochează aprobarea aderării Suediei la NATO.

Finlanda și Suedia au depus la 18 mai 2022, la sediul NATO de la Bruxelles, cererea oficială de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

O aderare a Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ar dubla granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia, scrie Calea Europeană. 

#Finlanda#NATO#International

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button