Internaţional

Florida aprobă interzicerea avortului peste șase săptămâni. Casa Albă a denunţat legea ca fiind „extremă şi periculoasă”

Camera Reprezentanților din Florida, condusă de republicani, a dat joi aprobarea finală pentru interzicerea avortului peste șase săptămâni, pregătind terenul pentru ca accesul la avort să fie drastic redus în acest stat și în tot sudul SUA, potrivit Reuters.

Legislatorii au aprobat decizia cu un vot de 70-40. Proiectul de lege a trecut de Senatul statului cu un vot de 26-13 la 3 aprilie, scrie sursa.

Legislația, care face excepții pentru avorturi în caz de viol, incest și atunci când viața sau sănătatea mamei sunt în pericol grav, se îndreaptă în continuare spre biroul guvernatorului Ron DeSantis pentru a fi semnată.

DeSantis, care este așteptat să candideze la nominalizarea republicană pentru președinție în 2024, a declarat că susține restricționarea limitei de avort gestațional din stat la șase săptămâni.

În prezent, Florida permite avorturile până la 15 săptămâni.

În timp ce aproximativ 13 state interzic avortul după șase săptămâni sau mai devreme, sondajele au arătat în mod constant că majoritatea americanilor susțin avortul legal în majoritatea cazurilor.

Casa Albă a denunţat joi ca „extremă şi periculoasă” noua lege adoptată de parlamentul din Florida, notează AFP și Agerpres.

„Astăzi, parlamentul din Florida cu majoritate republicană a trimis o nouă lege extremă şi periculoasă pe biroul guvernatorului (Ron) DeSantis pentru ca să o semneze”, a criticat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

Intrarea în vigoare a acestei interdicţii va face din Florida unul dintre statele care restrâng cel mai mult dreptul la avort fără a-l interzice, de când Curtea Supremă a SUA, dominată de judecători conservatori, a anulat în urmă cu un an protecţia constituţională a avortului pe întreg teritoriul, lăsând diferitele state libere să legifereze.

Această lege înseamnă şi o nouă victorie răsunătoare pentru oponenţii avortului din Statele Unite, într-un moment în care viitorul pilulei pentru avort este ameninţat, după restricţii de acces la această pastilă decise joi de o curte de apel.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button