Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat luni, 20 decembrie, cererile Republicii Moldova pentru un program de reformă economică.
Aprobarea acestora permite debursarea a aproximativ 84,4 milioane de dolari (57,2 milioane Drepturi Speciale de Tragere – DST). Plățile totale preconizate în cadrul acordurilor Facilității Extinse de Credit (FEC) și Facilității Fondului Extins (FFE) pentru următorii trei ani și patru luni pentru Moldova s-ar ridica la aproximativ 590,6 milioane de dolari (400 milioane DST). Despre asta au anunțat responsabilii din cadrul FMI într-un comunicat de presă.
„Autoritățile moldovenești au făcut progrese lăudabile în reabilitarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la energie au încetinit activitatea economică și au complicat elaborarea politicilor”, a declarat Kenji Okamura, director general adjunct și președinte interimar al FMI.
Obiectivele programului sunt: de a susține redresarea post-pandemie, de a răspunde nevoilor stringente de dezvoltare și de a consolida guvernanța și cadrele instituționale.
„Reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Privind în perspectivă, autoritățile ar trebui să-și continue eforturile de îmbunătățire a credibilității și eficacității politicii băncii naționale, consolidarea supravegherii sectorului financiar, gestionarea crizelor financiare, transparența și responsabilitatea băncii naționale”, a mai punctat Okamura.
Am contactat responsabilii din cadrul Ministerul Finanțelor pentru a afla mai multe informații la acest subiect, iar ei au menționat că vor reveni cu mai multe detalii în curând.