Economie

FMI a aprobat alocarea a 590 de milioane de dolari, în scopul realizării unui nou program de reformă economică, pentru R. Moldova

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat luni, 20 decembrie, cererile Republicii Moldova pentru un program de reformă economică. 

Aprobarea acestora permite debursarea a aproximativ 84,4 milioane de dolari (57,2 milioane Drepturi Speciale de Tragere – DST). Plățile totale preconizate în cadrul acordurilor Facilității Extinse de Credit (FEC) și Facilității Fondului Extins (FFE) pentru următorii trei ani și patru luni pentru Moldova s-ar ridica la aproximativ 590,6 milioane de dolari (400 milioane DST). Despre asta au anunțat responsabilii din cadrul FMI într-un comunicat de presă.

„Autoritățile moldovenești au făcut progrese lăudabile în reabilitarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la energie au încetinit activitatea economică și au complicat elaborarea politicilor”, a declarat Kenji Okamura, director general adjunct și președinte interimar al FMI.

Obiectivele programului sunt: de a susține redresarea post-pandemie, de a răspunde nevoilor stringente de dezvoltare și de a consolida guvernanța și cadrele instituționale.

„Reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Privind în perspectivă, autoritățile ar trebui să-și continue eforturile de îmbunătățire a credibilității și eficacității politicii băncii naționale, consolidarea supravegherii sectorului financiar, gestionarea crizelor financiare, transparența și responsabilitatea băncii naționale”, a mai punctat Okamura.

Am contactat responsabilii din cadrul Ministerul Finanțelor pentru a afla mai multe informații la acest subiect, iar ei au menționat că vor reveni cu mai multe detalii în curând.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button