Economie

Spînu despre vizita franceză la aeroportul din Chișinău: Căutăm un partener strategic

Săptămâna viitoare, reprezentanți ai unei celebre companii franceze vor sosi la Chișinău pentru a vizita aeroportul. Așa a afirmat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu în programul Rezoomat.

“Aeroportul are nevoie de investiții în valoare de 200-300 de milioane de euro. Investiții care ar trebui să înceapă să sosească în perioada următoare. Asta va însemna un nou terminal, renovare piste, parcări. Asta înseamnă parcare pentru vizitatori”, transmite rupor.md

„Infrastructura care există în prezent își atinge capacitatea maximă, acum vedem un număr limitat de parcări și cozi. În acest moment, nici aeroportul și nici statul nu au aceste milioane. Căutăm cea mai bună soluție și un partener strategic. Reprezentanţii vor sosi la Chişinău săptămâna viitoare o cunoscută firmă franceză pentru a vizita aeroportul”, a spus el.

O serie de oficiali și-au declarat în repetate rânduri intenția de a transfera aeroportul din Chișinău în concesiune, dar nu au precizat când se poate întâmpla acest lucru și că acum sunt luate în considerare mai multe opțiuni.

Aeroportul Chișinău a fost trecut anterior în concesiunea Avia Invest; La 23 noiembrie 2022, aeroportul a revenit în administrația de stat prin decizia Curții de Apel Chișinău. Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a preluat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pe o perioadă de 49 de ani, statul a dat în judecată compania și a cerut rezilierea contractului de concesiune.

Ca răspuns, Avia Invest a depus o cerere împotriva Moldovei la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile moldovenești că exercită presiuni și cere despăgubiri în valoare de 855 milioane euro.

#Spînu #aeroportul_Chișinău #Avia_Invest

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button