Politică

Forfotă mare pe Aeroportul Chișinău: Diplomații ruși pleacă acasă

Forfotă mare în dimineața de 14 august, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Diplomații ruși pleacă acasă. Reprezentanții ambasadei au fost transportați cu autocarele spre aeroport, iar de acolo vor zbura cu o navă, care va survola spațiul aerian al României pentru a ajunge în Rusia, transmite sursa.

În total, peste 100 de oameni, urcați în două autocare au fost transportați la AIC, mai exact, este vorba de 45 de diplomați ruși, care pleacă împreună cu familiile și personalul auxiliar din Ambasadă.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat miercuri, 26 iulie, la Ministerul de Externe, pentru a oferi explicații privind presupusele acțiuni de spionaj de la Ambasada Rusiei, pe acoperișul căreia sunt instalate mai multe antene prin intermediul cărora ar fi interceptate instituțiile statului. La ieșire din sediul MAEIE, Vasnețov a declarat că antenele sunt vechi și ruginite. Argumentul acestuia nu pare să fi convins Chișinăul. Ministrul de Externe, Nicu Popescu anunțase că limitează numărul diplomaților de la Ambasada Rusiei. 

„Numărul de funcții diplomatice a fost redus de la 28 la 10 și la 15 a fost redus numărul de personal tehnic și administrativ. Asta a fost decizia principială, care a fost comunicată de către autoritățile de la Chișinău în adresa reprezentantului Federației Ruse la MAEIE”, a specificat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința Cabinetului de miniștri.

MAEIE a remarcat că nu este vorba de o expulzare a diplomaților, ci realizarea unei parități diplomatice. Personalul ambasadei Rusiei este egal cu numărul reprezentanților Republicii Moldova la Moscova – 10 lucrători diplomatici și 15 persoane responsabile cu funcțiile administrative și tehnice.

Oleg Vasnețov a comentat ulterior decizia Chișinăului și a menționat că a fost una așteptată. Vasnețov a sugerat că aceasta ar putea implica și consecințe. 

#diplomati_rusi #întoarcere #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button