Război în Ucraina

Fost premier al Rusiei: Amenințările nucleare ale lui Putin, o cacealma

Un fost prim-ministru al Rusiei afirmă că amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin sunt doar o „cacealma”, deoarece acesta se panichează din cauza greșelii sale de a invada Ucraina.

Anunțând mobilizarea parțială a rezerviștilor pentru a-și susține pierderile din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a acuzat țările NATO că încearcă să “șantajeze” Moscova cu arme nucleare, avertizând că va folosi “toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru”, transmite sursa cu referire la Protv.ro.

Anunțul lui Putin privind mobilizarea a fost interpretate de Occident ca o intenție a sa de a folosi armele nucleare pentru a recăpăta inițiativa în urma retragerilor umilitoare în fața contraofensivei Kievului în acest război.

Însă, Mihail Kasyanov (foto, stânga), care a fost șeful guvernului lui Putin între 2000 și 2004, a respins posibilitatea ca fostul său șef să folosească realmente o armă nucleară.

“Putin a încercat să îi sperie pe oameni din cauza folosirii armelor nucleare, dar cred că acest lucru este o cacealma”, a declarat Kasyanov pentru Newsweek.com.

Folosirea armelor nucleare ar pute fi, totodată, și sfârșitul domniei lui Putin
“Nu cred că va recurge la o armă nucleară pentru simplul motiv că își dă seama că el însuși ar fi eliminat imediat. Ar fi sfârșitul imediat al domniei sale și acesta ar fi rezultatul catastrofal al acestui lucru. Putin încearcă să sperie oamenii, a făcut-o deja de câteva ori la începutul anului”, a adăugat el.

La scurt timp după începerea invaziei sale în Ucraina, Putin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă. De luni de zile, televiziunea de stat rusă a prezentat războiul ca pe o bătălie între Occident și Rusia, ale cărei obiective ar putea fi accelerate dacă Moscova ar trage din cele aproximativ 6.000 de focoase nucleare pe care le deține în prezent.

În ultimele luni, Statele Unite au trimis comunicări către Moscova, avertizând-o de consecințele grave în cazul în care ar fi folosită o armă nucleară, a relatat The Washington Post, citând oficiali americani anonimi.

Dar Kasyanov spune că Putin “a decis să joace ultima carte în acest joc”, în încercarea de a-i alarma pe liderii occidentali cu privire la modul în care a crezut că are “dreptul ilegal de a folosi arme nucleare” pentru a apăra teritoriile anexate.

„Putin este într-o situație disperată, este în panică”

Mii de bărbați din întreaga Rusie au primit documente de recrutare care îi obligă să lupte în Ucraina după decretul lui Putin de mobilizare parțială a populației, declanșând cele mai mari proteste din țară de la începutul războiului.

“Decretul său este o mobilizare parțială, dar de fapt este o mobilizare generală, deoarece toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani trebuie să fie implicați în război”, a declarat Kasyanov, care a prezis că protestele vor lua amploare și ar putea duce în cele din urmă la înlăturarea lui Putin.

Kasyanov consideră că acest lucru arată că Putin “recunoaște că a făcut o greșeală să înceapă această așa-zisă operațiune militară, să înceapă acest război sângeros împotriva Ucrainei. El cheamă întreaga Rusie să se apere, nu Patria Mamă”.

“Succesul forțelor ucrainene l-a adus într-o poziție atât de disperată și este în panică”, a mai zis Kasyanov.

Kasyanov a lucrat în administrația fostului președinte Boris Elțîn în anii 1990, înainte de a fi primul prim-ministru al lui Putin între 2000 și 2004. El a devenit un critic proeminent al actualului președinte, în prezent în calitate de lider al Partidului Libertății Poporului (PARNAS).

Mai mult, Kasyanov a reflectat la cât de mult s-a schimbat fostul său șef, de la liderul care a susținut reformele cabinetului său în timpul primului său mandat, la un autoritarist care și-a invadat vecinul și amenință cu un război nuclear.

“Pe vremea mea și pe vremea lui Elțîn, Putin voia doar să fie văzut ca un democrat. În momentul de față, el este adevăratul Putin, un ofițer KGB cu o viziune foarte diferită asupra lumii, care este complet anormală. Nici măcar nu mi-am putut imagina că am putea ajunge la situația pe care o avem acum”, a conchis fostul premier al Rusiei.

#Rusia #Putin #șantaj_nuclear

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button