Analize și opiniiRăzboi în Ucraina (Война в Украине)

Propaganda rusă împotriva livrărilor de arme către Ucraina

Din februarie 2022, Ucraina a primit un sprijin fără precedent, în timp ce Rusia se află din ce în ce mai izolată. De mai bine de 5 luni, planul Rusiei pentru „demilitarizare” a fost pus în aplicare cu succes, dar există o nuanță: armata rusă însăși a pierdut o cantitate imensă de echipamente mai mult sau mai puțin moderne, iar acum este din ce în ce mai forțată să redeschidă modelele vechi. Între timp, partenerii Ucrainei furnizează din ce în ce mai multe arme moderne și mai precise. Utilizarea acestor arme în fiecare zi aduce ocupanților „surprize” sub formă de baze militare distruse, depozite de muniții, echipamente, depozite de combustibil și multe alte facilități militare ale inamicului.

Nu este surprinzător faptul că o astfel de stare de fapt tristă a trupelor de ocupație rusești a intensificat încă o dată valul de discreditare a Ucrainei de către Federația Rusă. Astfel, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că „Statele Unite adaugă combustibil la foc”, referindu-se la noua ofertă de produse militare în valoare de 1 miliard de dolari. Această livrare a inclus muniție pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, sistemele de rachete antiaeriene NASAMS, precum și proiectile de artilerie și o mie de sisteme portabile de rachete antitanc Javelin – potrivit Reuters, livrarea corespunzătoare a fost una dintre cele mai mari. De asemenea, ambasadorul rus Antonov a adăugat că „pomparea necontrolată a Ucrainei cu arme occidentale a realizat o amenințare pentru întreaga Europă, care se exprimă în atacurile militanților ucraineni asupra centralei nucleare de la Zaporoje folosind arme de tip occidental”.

Dar forțele armate ale Ucrainei, spre deosebire de cele rusești, folosesc arme cu rachete nu pentru a teroriza populația, nu pentru a distruge orașele și infrastructura critică, ci doar pentru scopul propus – spargerea facilităților militare ale ocupanților și blocarea accesului acestora la colectarea de noi echipamente pe câmpul de luptă. Chiar și atunci când țintele forțelor armate ale Ucrainei sunt forțate să devină facilități de infrastructură în teritoriile ocupate temporar, armata ucraineană nu le distruge complet, așa cum a fost cu Podul Antonovski din Herson, care poate fi încă folosit pentru mersul pe jos sau în mișcare cu mașina, dar nu mai este potrivit pentru mișcarea echipamentului militar inamic de mai multe tone.

Cuvintele diplomatului rus despre presupusa bombardare a ZNPP de către forțele armate ucrainene sună cel puțin ridicol, deoarece Ucraina, precum și orice stat civilizat, nu are nevoie de o catastrofă nucleară, în special pe teritoriul său. Mai ales având în vedere faptul că ucrainenii au experimentat deja acest lucru în 1986, după accidentul de la Cernobîl, și știu direct despre consecințe. În același timp, ocupanții ruși sunt absolut deschiși în ceea ce privește exploatarea celei mai mari centrale nucleare din Europa și disponibilitatea lor de a o submina, care este în esență un act de terorism nuclear. Folosind șantajul nuclear, Rusia încearcă să obțină ridicarea sancțiunilor, dar chiar dacă se întâmplă acest lucru, probabilitatea ca armata rusă să înceteze uciderea și să înceteze să terorizeze populația Ucrainei și a Europei pentru a atinge următoarele obiective este aproape de zero.

Armele occidentale folosite de armata ucraineană protejează nu numai Ucraina, ci întreaga Europă. Ambițiile imperiale ale conducerii ruse și sângele armatei ruse nu au limite, iar dacă Ucraina nu ar respinge forțele de ocupație, țările europene ar fi, de asemenea, sub amenințarea ocupației rusești. Toate armele transferate forțelor armate ucrainene ajută atât la curățarea terenurilor confiscate de criminalii de război ruși, cât și la protejarea orașelor europene pașnice de sunetele sirenelor de alarmă, explozii, decese civile și multe alte consecințe tragice ale invaziei Federației Ruse.

Este probabil ca Rusia să continue să acuze fără temei Ucraina că ar fi furat sau revândut arme occidentale, bombardând orașe ucrainene și chiar terorism. Dar Ucraina a respins în mod repetat prostiile propagandei ruse cu disponibilitatea sa de a efectua o comunicare deschisă cu privire la furnizarea de arme, precum și profesionalismul și umanitatea forțelor armate ucrainene – atât în desfășurarea bătăliei, cât și în ceea ce privește atât populația civilă, cât și prizonierii ruși.

Dar încercările Rusiei de a aduce discordie în ceea ce privește problema aprovizionării cu arme a Ucrainei nu sunt altceva decât disperare cauzată de impotența forțelor armate ruse și de eficiența scăzută a echipamentelor militare rusești (care, în plus, scade și mai puțin în fața sancțiunilor și a incapacității de a completa cu piese importate de înaltă calitate). Iar acest lucru demonstrează încă o dată că eforturile comune coordonate ale Ucrainei și ale partenerilor pot rupe orice planuri ale Kremlinului.

#Ucraina #Rusia #livrarea_armelor #propaganda

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button