Societate

Fostul rector al Universității de Stat din Cahul implicat în conflicte de interese

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare în privința fostului rector al Universității de Stat din Cahul „B. P. Hasdeu”, Andrei Popa, care a admis conflicte de interese cu propria persoană. Acesta a dobândit calitatea de subiect al declarării în 2008 și a continuat să o dețină până în iunie 2020, când și-a depus demisia din funcție.

Din 2009, în calitate de rector, și-a pus semnătura pe o serie de ordine, de pe urma cărora a obținut beneficii materiale și nemateriale. Datorită desemnării sale în calitate de membru al echipelor de implementare a proiectelor internaționale, acesta a obținut venituri în sumă totală de aproximativ 15 000 de euro, și-a repartizat echipament procurat în cadrul proiectului, a beneficiat de deplasări în alte țări, s-a bucurat de instruiri, perfecționare didactică și dezvoltare profesională, a dobândit o posibilitate de a-și îmbunătăți reputația și a-și menține poziția onorifică, transmite sursa.

„De precizat că, ANI nu contestă performanțele profesionale individuale ale fostului rector și aportul său pentru asigurarea bunei funcționări a Universității din Cahul, însă, la capitolul respectării legislației speciale a ANI, acesta a dat dovadă de iresponsabilitate. Nu a declarat la instituția ierarhică superioară conflictele de interese și nici nu a așteptat o soluție. Astfel, pentru conflictele de interese din perioada 01.08.2016 – 16.06.2020 inspectorul de integritate a aplicat interdicția de a exercita funcţii publice și funcţii de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de trei ani”, se arată într-un comunicat emis de ANI.

Amintim că în iunie 2020, subiectul a fost stabilit de ANI cu un alt conflict de interese în raport cu ginerele său, pe care l-a angajat în cadrul instituției. Atunci actul a fost contestat în instanța de judecată, iar ANI a obținut câștig de cauză în prima instanță.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button