Societate

Pacienții vor avea acces la scheme actualizate de tratament. Decizia va intra în vigoare începând cu 1 aprilie curent.

Persoanele cu boli ale aparatului digestiv, sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv, aparatului urinar, cu boli endocrine, de nutriţie şi metabolism vor fi tratați în baza unor scheme actualizate de tratament. Decizia va intra în vigoare începând cu 1 aprilie curent, relatează sursa.

Astfel, pentru tratamentul maladiilor aparatului digestiv vor fi incluse preparatele cu denumirile comune internaționale (DCI) rabeprazolum și pantoprazolum, diuretice, antibioticele ceftriaxonum și ciprofloxacinum, informează Ministerul Sănătății.

Pentru tratamentul artritei reumatoide, psoriazică, reactivă, precum și a gutei la adulți, schemele vor fi completate cu preparate antiinflamatoare nesteroidiene și cu medicamente din grupa glucocorticosteroizilor. 

De asemenea, vor beneficia de medicamente compensate copiii cu maladii osteo-articulare, precum artrită juvenilă idiopatică, lupusul eritematos sistemic, dermatomiozită juvenilă, febră reumatismală acută, vasculite primare sistemice, sclerodermie sistemică.

Totodată, a fost revizuit modul de administrare și durata tratamentului pentru medicamentul sulodexidum în tratamentul diabetului zaharat + angiopatiilor, nefropatiei diabetice. 

La fel, s-a decis ca medicamentul cu DCI leflunomidum, compensat integral pentru adulți și copii, să fie indicat nu doar în cazul tratamentului episodic al artritei, dar și la tratamentul de durată al bolilor de sistem şi autoimune.

De asemenea, vor beneficia de tratament antibacterian în formă injectabilă inclusiv pacienții cu pielonefrită cronică, atât adulți, cât și copii.

Ministerul Sănătății menționează că, schemele de tratament sunt actualizate în baza protocoalelor clinice naționale și standardelor medicale de tratament.

Decizia de actualizare, începând cu 1 aprilie curent, a schemelor de tratament prin includerea în acestea a unor noi medicamente, existente în lista celor compensate, aparține Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

#Moldova #Tratament #Medicina #FAOAM

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button