EconomieRăzboi în Ucraina

Fuga capitalului din Rusia ia amploare: Poate ajunge la o cifră uriașă

Banca centrală a Rusiei a majorat prognoza privind pentru ieșirea netă de capital din Rusia în 2022 la uriașa cifră 246 de miliarde de dolari.

Această cifră este cu circa 100 miliarde dolari mai mare decât prognoza anterioară și de trei și ceva mai mare decât nivelul înregistrat anul trecut – de 74 miliarde de dolari, arată datele Băncii Centrale, transmite sursa.

Autoritatea bancară a crescut, de asemenea, de aproape două ori, prognoza pentru 2023 – la 125 de miliarde de dolari de la 69 de miliarde de dolari, iar pentru 2024 – la 50 de miliarde de la 24 de miliarde de dolari.

Experții din Rusia susțin că o astfel de evoluție este logică, în condițiile în care cei care pot transfera afaceri și alte active într-o altă jurisdicție „fug din Rusia ca de pe pe o navă care se scufundă”.

În plus, pleacă specialiștii care sunt căutați oriunde în lume și care, desigur, își retrag şi capitalul acumulat în Federația Rusă.

Un alt factor este faptul că Banca Centrală a majorat în ultima perioadă limita la transferuri pe fondul unei situații stabile pe piața valutară internă.

De la 1 iulie 2022, rușii pot trimite peste hotare până la un milion de dolari pe lună sau o sumă echivalentă în orice altă monedă în contul lor străin sau altcuiva. Aceeași sumă poate fi transferată rezidenților țărilor care nu au susținut sancțiunile anti-ruse.

Nu este prima dată când autoritatea de reglementare a mărit limita: din 6 martie până în 31 martie, s-a putut transfera până la 5.000 de dolari în străinătate, de la 1 aprilie până la 16 mai – 10.000, din 17 mai până în 7 iunie – 50.000, iar din 8 iunie până în 30 iunie – 150.000.

Străinii din țări neprietenoase pot trimite transferuri în străinătate în ruble și alte valute, fără a depăși suma salariului lor oficial.

Transferurile sunt convertite la cursul de schimb oficial al Băncii Rusiei la data trimiterii banilor.

#Rusia #capital #fugă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button