Economie

Gaz pentru septembrie: Moldovagaz are nevoie de 33 milioane de dolari

Întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz a achitat gigantului rus Gazprom 9,67 milioane de dolari, ceea ce reprezintă plata pentru luna august, însă fără avansul pentru luna septembrie.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a menționat că împreună cu Guvernul este în căutare de soluții pentru a plăti pentru gaze, transmite sursa.

Se caută 33 de milioane de dolari pentru a plăti consumul pentru septembrie

Amintim că, potrivit termenelor contractului dintre Gazprom și Moldovagaz, până la data de 20 a fiecărei luni, compania moldo-rusă este obligată să plătească integral costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor contractate pentru luna în curs.

Prețul gazelor poate ajunge la 30 de lei pentru o mie de metri cubi

Pe de altă parte, pe 16 septembrie, Moldovagaz a depus solicitarea la ANRE privind examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2022, în contextul obligației de serviciu public.

Astfel, conform calculului prezentat, Moldovagaz solicită ca prețul reglementat pentru furnizarea gazelor pentru populație (în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă) să fie de 27.665 de lei pentru o mie de metri cubi (cu TVA de 8% – 29.878 lei), cu aplicarea de la data de 1 octombrie 2022.

Astfel, acesta ar urma să crească cu circa 30%, comparativ cu actualul preț reglementat.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, susține că prețurile reglementate ar trebui să fie totuși mai mici pentru a scădea povara pentru oameni.

Principalul factor invocat de furnizor este creșterea prețului de achiziție a gazelor din luna iunie a anului până în prezent.

Astfel, prețul de procurare a gazelor naturale de către Moldovagaz de la Gazprom s-a majorat de la 851 de dolari pentru o mie de metri cubi în luna iunie, la 1.459 de dolari în august și 1.883 de dolari pentru o mie de metri cubi pentru luna septembrie 2022.

Conform calculului prezentat de Moldovagaz, prețul mediu de import indicat este de circa 927 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 7,2% mai mare decât în tariful aprobat în luna august de ANRE.

La aceasta se adaugă și devieri tarifare negative de 2,04 miliarde de lei, acumulate în lunile ianuarie-septembrie, ca urmare a neajustării la timp a tarifelor.

#Moldovagaz #Gazprom #tarifele #Andrei_Spînu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button