Politică

Ghenadie Marian va ocupa funcția de șef al Biroului pentru Integrare Europeană

Numirea acestuia a fost aprobată miercuri, 14 februarie, în cadrul ședinței de Guvern. Totodată, a fost aprobată eliberarea Cristinei Gherasimov din funcția de secretară de stat a Ministerului de Externe și eliberarea Rodicăi Crudu din funcția de secretar general adjunct din cadrul aceluiași minister. Cea din urmă a fost numită în funcția de secretară de stat a Guvernului, potrivit sursei.

„Le mulțumesc pentru abnegația și profesionalismul de care au dat dovadă, dar mai cu seamă le mulțumesc pentru ceea ce vor face în continuare”, a spus ministrul de Externe, Mihai Popșoi.

Ghenadie Marian va ocupa funcția din 1 martie. Acesta activează în serviciul public din anul 2016, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (actual MAE), Direcția Integrare Europeană. 

Pe parcursul activității, acesta a gestionat diferite dosare tematice privind cooperarea RM-UE, iar în perioada 2019-2022, perioada de detașare în cadrul Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, a fost responsabil de cooperarea RM-UE în domeniul transporturilor, energiei, asistenței UE pentru Republica Moldova, cooperarea cu Banca Europeană pentru Investiții și alte dosare sectoriale, inclusiv implementarea Acordului RM-UE privind spațiul aerian comun. 

Noul secretar de stat, Ghenadie Marian, a absolvit Universitatea „Roma Tre” din Italia în 2012, specialitatea Științe Politice și Relații Internaționale. 

De asemenea, este absolvent al Programului de instruire al Academiei Diplomatice de la Viena în domeniul relațiilor internaționale și afacerilor europene destinat tinerilor diplomați și funcționari publici din regiunea Mării Negre și Caucazului de Sud și a mai multor programe de formare, organizate de Colegiul European pentru Securitate și Apărare.

Ghenadie Marian deține experiență în negocierea și încheierea Acordului RM-UE privind transportul rutier de mărfuri, a Acordurilor de asociere a Republicii Moldova la Programele Europene pentru mediu și climă (LIFE), pentru sănătate (EU4Health) și pentru conectivitate în domeniul transporturilor (Connecting Europe Facility).

Totodată, Guvernul a numit un nou secretar de stat la Ministerul de Externe. Este vorba de Carolina Perebinos, care va ocupa funcția începând cu 15 februarie.

Peribinos este diplomat de carieră, are 26 de ani de experiență în serviciul diplomatic și deține rangul de ministru plenipotențiar. Pe parcursul anilor a deținut posturi diplomatice de conducere în cadrul direcției de drept internațional, cooperare bilaterală. 

Mai mult, Guvernul a numit-o pe Alexandra Șian în funcția de secretară de stat la Ministerul Agriculturii.

Potrivit ministrului Vladimir Bolea, aceasta are o experiență de peste 10 ani în pilotarea și gestionarea proiectelor internaționale cu accent pe marketing și management internațional. A deținut poziții în cadrul mai multor instituții de profil: Corpul Păcii în Moldova, Banca Europeană pentru Construcții și Dezvoltare

Totodată, Viorica Boaghe pleacă din funcția de directoare generală adjunctă a Agenției de Cercetare și Dezvoltare.

#Guvern#Ghenadie_Marian#Integrare_Europeana

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button