Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Greșelile fatale ale conducerii militare și politice rusești

Așa cum Putin a reușit să declare deja în acest an: nu va renunța la “planurile” sale mitice pentru aventura sa militară împotriva Ucrainei. De asemenea, el este sigur că “strategia Zhukov” îl va ajuta, se presupune, să “pregătească terenul pentru o ofensivă” pe linia frontului. Practica de a “umple inamicul cu cadavre” nu este o noutate pentru Rusia, la urma urmei, asta este exact ceea ce au făcut trupele rusești în fiecare război. Nu face decât să prelungească războiul și, fără o armată echipată corespunzător și fără o bază economică, nu face decât să prevestească o pierdere pentru partea care se comportă astfel pe câmpul de luptă.

Războiul sovieto-finlandez din 1939 ilustrează în mod clar că pentru Kremlin viețile a 500.000 de soldați (acestea sunt datele oficiale) nu înseamnă nimic. Rusia nu a fost niciodată capabilă să câștige un război fără mită, amenințări și manipulare. Kremlinul, după cum știm, și-a însușit în mod ilegal victoria asupra lui Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial, și chiar a inventat un termen – “Marele Război Patriotic”. Și, ani de zile după aceea, Rusia a continuat să dezvolte idei de șovinism și antisemitism în interiorul ei, negând în același timp moartea civililor și soldaților din alte țări, deși numai datorită ajutorului și muncii lor în “coaliție” Hitler a fost învins.

Toată lumea știe deja, în mod sigur, că vorbele lui Putin nu înseamnă absolut nimic. El a promis că nu va implica recruți sau rezerviști în așa-numita “operațiune specială” și că nu va efectua mobilizări. Cu toate acestea, din septembrie se întâmplă: undeva mai activ, unde se încearcă cu grijă să se ascundă. Minciunile cu privire la numărul de victime, precum și minciunile cu privire la nivelul de echipare a combatanților și la eșecurile aparente au contribuit la creșterea neîncrederii cetățenilor față de conducerea militară și politică rusă.

Doar în primele două luni de mobilizare, Bursa de Valori din Moscova a avut de suferit (s-a înregistrat o scădere de maxim 10% a indicelui). Rubla rusă a scăzut și continuă să scadă, iar intensificarea sancțiunilor antirusești a declanșat o prăbușire record în sectorul gazelor, producția scăzând cu cea mai mare valoare din 1991 încoace. Prețul petrolului rusesc continuă să scadă, în condițiile în care plafonul de preț nu face decât să scadă: de la 60 de dolari pe baril la 40 de dolari.

Numai într-o singură lună, potrivit cifrelor considerate oficiale în Rusia, până la un milion de bărbați au părăsit țara. Apoi, statisticile au fost ascunse cu grijă. Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridgette Brink, a comparat mobilizarea din Rusia cu un semn de slăbiciune. Iar secretarul de stat britanic pentru Apărare, Ben Wallace, a declarat că începerea acesteia a fost un eșec oficial al Rusiei în acest război neprovocat de Ucraina.

Multe țări, în frunte cu Estonia, au refuzat să acorde “azil” temporar rușilor care fug de mobilizare. Din punctul lor de vedere, ar trebui să lupte mai degrabă decât să fugă din țară. Rușii preferă să închidă ochii în fața problemelor, iar mai târziu se enervează la nesfârșit că lumea civilizată “nu se știe de ce” nu vrea să se pună cu ei din acest motiv.

Odată cu începutul anului 2023, au fost închise unele puncte de trecere a frontierei dinspre Rusia către alte țări. Adesea, bărbații din categoria celor recrutați sunt respinși la frontieră fără nicio explicație.
În același timp, criminalul Wagner PMC a început să facă a doua oară turul închisorilor rusești, încercând să recruteze noi “luptători” (cu un număr mare de dosare penale în spate) pentru front. Cel de-al doilea val de mobilizare se desfășoară în mare secret, pentru a nu provoca nemulțumiri în masă în regiunile deprimate ale Federației Ruse și în republicile ocupate de regimul de la Kremlin, cum ar fi Cecenia sau Makhachkala

Așa cum au mai spus experții: metoda de a “umple frontul cu cadavre” nu funcționează pentru victorie. Este dăunătoare atât pentru armata agresorului, cât și pentru economia acestuia. În războaiele moderne, inteligența, tehnologia, comandamentul eficient și sprijinul internațional sunt cele care înving, nu tacticile rusești de “carne, cantitate și încăpățânare”.

#război #Rusia #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button